Volledig scherm
Korenmolen De Lelie. © Stichting Molens Hoeksche Waard

Molen De Lelie krijgt eindelijk opknapbeurt

De restauratie van korenmolen De Lelie in Puttershoek begint woensdag met een openingshandeling. Wethouder Harry van Waveren maakt er een begin mee door de kelder onder de molen en het achtergelegen motorhuis door te breken.

Dit markeert de officiële start van de verbetering van de historische, uit 1836 stammende molen. Er komt onder meer een trap naar de kelder, de scheuren in de muren worden gerepareerd en het plafond wordt schoongemaakt.

Expositie

Later worden deze kelder en het motorhuis omgebouwd tot expositieruimte. Daarin wordt over het oorlogsverleden van De Lelie verteld en over de stoommachine van de molen. De ruimte wordt gemoderniseerd en krijgt een rolstoelvriendelijke ingang, verwarming en toiletten. De eerste fase van de restauratie is mogelijk geworden door het winnen van de landelijke Molenprijs 2019. De Lelie kreeg meer dan 10.000 digitale stemmen en eindigde daarmee op de eerste plaats. Dit leverde de molen de hoofdprijs van 75.000 euro op.

Later kreeg De Lelie nog een leuke verrassing: een cheque van 1000 euro, uitgereikt door de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden.

De restauratie van de molen wordt uitgevoerd door Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen