Vlasserszoon Gijs Visser, nu wonend in Zuid-Beijerland, had voor, tijdens én na de oorlog soldaten over de vloer. ,,Elk dag kwamen er soldaten koffie, brood of soep halen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Vlasserszoon Gijs Visser, nu wonend in Zuid-Beijerland, had voor, tijdens én na de oorlog soldaten over de vloer. ,,Elk dag kwamen er soldaten koffie, brood of soep halen.” © Jeffrey Groeneweg

Nederlandse, Duitse én Canadese, Gijs (93) had altijd hongerige soldaten over de vloer: ‘Vijftig man in de rij’

In de vierdelige serie Oorlogsverhalen uit de Hoeksche Waard vertelt elke week een regiogenoot over zijn of haar herinneringen. Vandaag de laatste aflevering: vlasserszoon Gijs Visser (93), bij wie Nederlandse, Duitse én Canadese soldaten thuis af en aan liepen voor eten.

 1. Har (87) zat in oorlogstijd vol kattenkwaad: ‘Met een broekriem hebben de Duitsers me blauw geslagen’
  PREMIUM

  Har (87) zat in oorlogs­tijd vol katten­kwaad: ‘Met een broekriem hebben de Duitsers me blauw geslagen’

  De oorlog is voor Har Kolmsberg geen gevoelig thema. Geen boek dat bij het openslaan oude wonden openrijt. Sterker: de ’s-Gravendeler vindt het alleen maar prachtig als zijn kleinzoon vraagt: ‘Opa, vertel nog eens over vroeger’. Hoe langer Kolmsberg over zijn jeugd in oorlogstijd praat, des te meer komen bij hem de verhalen – en vooral de kwajongensstreken – naar boven.
 2. Hanny (82) laatste ooggetuige dramatische dood verzetsstrijder Catharina Traas: ‘Krijg nóg rillingen’
  PREMIUM
  Oorlogsverhalen uit de Hoeksche Waard

  Hanny (82) laatste ooggetuige dramati­sche dood verzets­strij­der Catharina Traas: ‘Krijg nóg rillingen’

  In de vierdelige serie Oorlogsverhalen uit de Hoeksche Waard vertelt elke week een regiogenoot over zijn of haar herinneringen. Vandaag: Hanny Groeneveld-Van der Burgh (82) uit Zuid-Beijerland over de doodsangsten die ze in de oorlog heeft doorstaan en de voor haar ogen doodgeschoten Catharina Traas-De Jager, de ‘moeder van het verzet’. Hanny is de laatste die het drama van 7 mei 1945 kan navertellen.