Volledig scherm
Voorzitter Jacob Bos bij het gebouw van de ijsclub dat plat gaat voor de bouw van een opslagdepot voor het museum. Daarin komt ook ruimte voor de ijsclub. © AD

Nieuw onderkomen voor ijsclub en museumdepot

Museum Hoeksche Waard in Heinenoord heeft vergevorderde plannen om een opslagdepot voor de historische verzameling te bouwen. Het nieuwe gebouw van liefst 450 vierkante meter moet ook ruimte bieden aan IJsclub Nooitgedacht.

Het gebouw, ontworpen door RoosRos architecten, komt op gemeentegrond op een strook aan de hele zuidrand van de ijsbaan. Het huidige onderkomen van de ijsclub wordt gesloopt. De bedoeling is verder dat er dwars over de ijsbaan een nieuw pad wordt aangelegd en een 12 meter lange brug over de sloot om boerderij Oost-Leeuwenstein en het Hof van Assendelft met elkaar te verbinden. De gemeente Binnenmaas heeft al een vergunning verleend voor de bouw van het depot en de aanleg van het pad.

Landbouwgereedschappen

,,We zijn al jaren op zoek naar goede opslagruimte voor een deel van onze collectie’’, legt museumdirecteur Belle van den Berg uit. ,,Het gaat om duizenden objecten, onder meer veel oude landbouwgereedschappen en interieurs van huizen en winkels. Allemaal spullen die je niet in dozen kan stoppen. Kostbaarheden en kwetsbare zaken als sieraden of textiel zitten er niet tussen, want die bewaren we op andere, veilige plekken. Het depot wordt niet openbaar toegankelijk, is echt voor opslag en dus niet te vergelijken met dat van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.’’

De collectie heeft onder meer in het trekkerstation in de Ambachtsheerlijkheid en in boerenschuren gestaan. ,,Maar dat is geen goede oplossing’’, zegt Van den Berg. ,,We hebben op die plekken te maken met lekkende daken en vochtige ondergrond. De collectie lijdt onder het vocht en de verhuizingen. Dit is een goede oplossing.’’ Het ontwerp is klaar.

Enig probleem zijn nog de financiën. ,,We hebben drie ton nodig. We hopen dat meerdere partijen willen bijspringen. Ook gaan we een crowdfundactie opzetten.’’

Zonnepanelen

Het bestuur van de ijsclub is blij met het bouwplan voor het depot aan het Van Assendelftlaantje, dat wordt gebouwd met zwarte potdekseldelen en over de hele lengte van het dak zonnepanelen krijgt. ,,In ruil voor het huidige clubgebouw dat plat gaat, krijgen we meer ruimte’’, zegt voorzitter Jacob Bos. ,,De binnenboel betalen we zelf. Straks hebben we eindelijk ook toiletten en stromend water.’’

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard