Volledig scherm
Danny Snaaijer bij de balk over de haven van Puttershoek. © VICTOR VAN BREUKELEN

Ook Japan smult van dorpse folklore sprietlopen

Menig inwoner van de Randstad heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord: sprietlopen. Toch vindt er ieder jaar een heus Nederlands Kampioenschap plaats, en wel in Puttershoek. Dit jaar kijken zelfs twintig miljoen Japanners op televisie mee met de dorpse folklore. おはようPuttershoek! (Goedemorgen Puttershoek!)

Quote

Ze wilden vorig jaar al langskomen, maar toen overleed mijn vader, Dirk

Danny Snaaijer

Waar wij de wenkbrauwen wel eens fronsen bij bepaalde buitenlandse gebruiken, zo kijkt het buitenland soms met grote ogen naar onze Hollandse folklore. Neem het NK Sprietlopen. Souichi Nakaoka, een BJ’er (Bekende Japanner), komt deze week speciaal naar het bescheiden dorp Puttershoek in de Hoeksche Waard om dit fenomeen met eigen ogen te aanschouwen en om miljoenen tv-kijkers thuis te laten meegenieten.

Het Japanse televisieprogramma Itte-Q TV laat acteur Souichi Nakaoka de komende dagen onderdompelen in de tradities van het officiële Nederlands kampioenschap Sprietlopen. Het wordt al weer de 41ste editie in het dorp, dat eerder wereldfaam verwierf dankzij schaatsicoon Kees Verkerk.

Nakaoka reist dit seizoen voor zijn programma, waar wekelijks zo’n twintig miljoen Japanners naar kijken, langs typisch Europese folklore. Zo stopte hij eerder in Engeland om zo snel mogelijk van een heuvel achter een rollende kaas aan te rennen. Zijn volgende halte is sprietlopen in Nederland: ,,おはようPuttershoek!” (goedemorgen Puttershoek!). 

Om die reden stapt de Japanse steracteur zaterdag, net als honderden jongens, meisjes, opa’s en oma’s, op zijn blote voeten op een met groene zeep ingesmeerde houten balk over de dorpshaven van Puttershoek. In de hoop droog de overkant te halen. ,,Je zou het bijna kunnen zien als het programma Ter land, ter zee en in de lucht. Alleen daar bouwden ze alle podia zelf op’’, zegt organisator Danny Snaaijer.

Televisiecircus

Aanvankelijk wilde het Aziatische televisiecircus vorig jaar al langskomen. ,,Alleen toen overleed mijn vader, Dirk.’’ Dirk was de geestelijk vader van het NK Sprietlopen en eigenaar van café ’t Veerhuys, dat jaarlijkse het evenement voor de deur organiseert. ,,Dat was een behoorlijke klap’’, weet zijn zoon, die Itte-Q TV daarom afbelde.

Maar de Japanners hielden voet bij stuk en mailden dit jaar opnieuw met de Hoeksche Waard. ,,Zoals het nu naar uit ziet komen ze ook echt. De tickets zijn geboekt.’’

Wat ze precies willen doen, moet Snaaijer zelf ook afwachten. Aan de vaste invulling van het feestweekeinde wordt in elk geval niet getornd. ,,Het wordt weer een normaal NK Sprietlopen, met zangers, deejays en op vrijdag rodeostierrijden. We gaan er gewoon weer een topdag van maken.”

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen