Volledig scherm
Burgemeester Borgdorff knipt het lintje door bij de vernieuwde Albert Heijn. © VICTOR VAN BREUKELEN

Opening van AH markeert metamorfose centrum

Met de opening van de totaal vernieuwde Albert Heijn van Jack Mahu is de eerste stap gezet in de uitvoering van het ’s-Gravendeelse centrumplan.

Burgemeester André Borgdorff van de gemeente Binnenmaas én inwoner van het Kildorp sprak van een historisch moment in de ontwikkeling van de kern. Er moest flink wat water door de Kil stromen voordat alle betrokken partijen op één lijn zaten om tot een nieuw centrumplan te komen.

Maar na jarenlang getouwtrek besloten de supermarkteigenaren Van der Hoek (Jumbo) en Mahu (AH) de krachten te bundelen met de gemeente Binnenmaas en ontwikkelaar P&G Hoogwerff om het hart van ’s-Gravendeel een grote metamorfose te laten ondergaan. ,,Waarbij burgemeester Borgdorff als verbinder tussen de partijen een belangrijke rol heeft gespeeld’’, benadrukte Mahu.

Bij de supermarkteigenaar heerst trots en blijheid als hij de stroom nieuwsgierigen en klanten de hand drukt. Meteen na de openingshandeling van Borgdorff duwen zij hun winkelkarretje tussen de schappen. ,,Anderhalf jaar geleden kwam ik hier in een gedateerde winkel die om verandering schreeuwde.’’

En dat is gelukt. De muren zijn blijven staan, maar verder is alles anders. De winkel is een kwartslag ‘gedraaid’ en heeft nu twee entrees. Ook heeft de toekomstbestendige ‘super’ een totaal nieuwe indeling. ,,Het pronkstuk van de winkel is de lange versstraat’’, stipt Mahu aan.

Transformatie

De gerenoveerde supermarkt is het eerste element van de grootscheepse transformatie die de dorpskern van ’s-Gravendeel komende maanden zal ondergaan. Een complex met vier appartementen en 200 vierkante meter extra winkelruimte zullen vlakbij Albert Heijn verrijzen.

Ook de parkeerterreinen bij de twee supermarkten zullen een opknapbeurt krijgen, net als de bestrating tussen de winkels. Het Weegje, met nu nog de bushalte die naar de Hendrik Hamerstraat verhuist, zal eveneens van uiterlijk veranderen, net als de omgeving rond de hervormde kerk.

Voor die kerk onthult Borgdorff samen met de andere betrokkenen de artist impression waarop de ’s-Gravendelers kunnen zien hoe de metamorfose straks zal uitpakken. Borgdorff: ,,De vitaliteit van de kernen wordt voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard een van de grootste uitdagingen.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard