Het minder openen van de Haringvlietbrug moet de files laten verdwijnen.
Volledig scherm
Het minder openen van de Haringvlietbrug moet de files laten verdwijnen. © Qphoto

Plan tegen files op A29: Haringvlietbrug moet minder vaak open

De gemeente Hoeksche Waard moet in gesprek met Rijkswaterstaat over het verminderd openen van de Haringvlietbrug tussen Numansdorp en Willemstad. Dat zou volgens de VVD, die hierover een motie indiende, moeten leiden tot minder files en verkeersfrustratie op de A29.

Sinds de A4 van Dinteloord tot aan Bergen op Zoom is doorgetrokken zijn de files op de A29 in de Hoeksche Waard, het verlengstuk van de Brabantse rijksweg, toegenomen. Het feit dat in het vaarseizoen de populaire Haringvlietbrug tussen 09.30 en 20.00 uur soms tot wel negen keer open gaat voor (zeil)boten en schepen, draagt daar niet aan bij, stelt de VVD Hoeksche Waard.‘’

Motie

De motie die fractievoorzitter Arnold de Man tijdens de Hoeksche Waardse gemeenteraad indiende werd unaniem aangenomen. Wethouder Harry van Waveren (verkeer) kan daardoor in gesprek met Rijkswaterstaat, dat de brug in beheer heeft en voor de komende jaren al een grote onderhoudsbeurt van de brug tussen de Hoeksche Waard en Brabant op de agenda heeft staan. 

,, Wij vinden de extra vervuiling en de vertraging en economische schade voor vele automobilisten en professionele chauffeurs niet in verhouding staan tot het recreatieve genot van een beperkt aantal zeilers, die met hun boot niet onder een gesloten Haringvlietbrug met een doorvaarhoogte van circa 14 meter door kunnen. Bovendien is het bij bruggen in drukke verbindingswegen landelijk gebruikelijk dat het aantal brugopeningen op werkdagen beperkter is dan negen en dat er meer rekening wordt gehouden met de spitstijden'', stelt De Man.

Quote

Bij bruggen in drukke verbin­dings­we­gen is het gebruike­lijk dat het aantal brugopenin­gen op werkdagen beperkter is dan negen

Arnold de Man

Hulpdiensten

Volgens hem zijn zeilers prima in staat te anticiperen op de eventueel veranderde openingingstijden. ,,Dat leert de ervaring. Het is daarnaast niet ondenkbaar dat de hulpdiensten hinder hebben van de brugopeningen en de gerelateerde filevorming. Door het beperken van het aantal openingen hopen we de verkeersdoorstroom en dus ook de veiligheid te verbeteren."

Mogelijk betrekt de gemeente Hoeksche Waard ook de gemeente Moerdijk, waar Willemstad onder valt, bij de gesprekken met Rijkswaterstaat.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen