Volledig scherm
Het afscheid viel de werknemers van Zonder Meer in Oud-Beijerland zwaar. © VICTOR VAN BREUKELEN

Politieke partijen willen opvolger voor Zonder Meer

Het inmiddels gesloten lunchcafé Zonder Meer in Oud-Beijerland, waar zo'n dertig mensen met een beperking werkten, moet een opvolger krijgen. Dat stellen sommige politieke partijen in de Hoeksche Waard. Met een motie laten ze wethouder Joanne Blaak onderzoeken of er opnieuw dagbesteding met horeca kan komen op het eiland.

Vooropgesteld: een directe kopie van Zonder Meer moet dat niet worden, stelt fractievoorzitter Karoline Vorthoren van het CDA. ,,Het concept om mensen met een beperking in de horeca te laten werken, is gewoon goed. Je zag de mensen die daar werkten opbloeien als ze een bestelling opnamen of wanneer ze in de bediening werkten. Horeca is een goede aanvulling op de bestaande dagbestedingsprojecten in de Hoeksche Waard'', zegt ze. ,,Alleen in het geval van Zonder Meer was de uitwerking niet goed. Helaas.''

'Schitterende manier'

Samen met Sandra Hol van GroenLinks stelde Vorthoren de motie op. De politieke partijen willen dat wethouder Blaak 'de deur openzet' voor initiatiefnemers die opnieuw dagbesteding en horeca willen combineren in de Hoeksche Waard. Vorthoren: ,,Voor de dertig mensen die daar werkten was het een schitterende manier om volwaardig deel van de maatschappij te zijn. Dat is nu weggevallen.''

Voor de inmiddels ex-werknemers van het lunchcafé komt een eventueel alternatief te laat. Zij worden elders ondergebracht. Maar juist nu de gemeente komende jaren veel nieuwe gemeenschappelijke panden mét horeca gaat opleveren, liggen er volgens de politieke partijen kansen.

Behalve de bibliotheek komt er ook horeca in het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland en op de nieuwe kinderboerderij De Boezemvriend wordt ook horeca ingepast. ,,Onze oproep aan de wethouder is: kijk of het mogelijk is daar dagbesteding aan te koppelen. Het voegt écht iets toe'', aldus Vorthoren.

VVD-leider Arnold de Man wil wel meer dagbesteding voor deze doelgroep, maar wil zich niet blindstaren op horeca.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1515 stemmen