Volledig scherm
Met liefde worden Hoeksche Rooie gemeten en vertroeteld. Met resultaat. Ze zijn nog wekenlang te koop. © RV

Populaire Hoeksche Rooie ligt langer in de schappen

De Hoeksche Rooie kan weken langer worden gegeten dan voorzien. Tot in mei en misschien zelfs wel begin juni, verwachten de Hoekschewaardse telers. Ze doen er alles aan om de aardappel op smaak te houden.

Quote

Tegen de tijd dat het laatste zakje over de toonbank gaat, kan het zomaar mei zijn

Akkerbouwer Jeroen Klompe

De akkerbouwers zijn dagelijks in de weer met de aardappels. ,,We doen ons best de bewaarperiode zo lang mogelijk te rekken'', verduidelijkt agrariër Jeroen Klompe uit Mijnsheerenland. ,,Daartoe optimaliseren we zoveel mogelijk de natuurlijke bewaarprocessen'', verduidelijkt hij. Dat luistert nauw, geeft hij aan. ,,De verzoeting speelt een rol. Hoe kouder je de aardappels bewaart, des te meer verzoeting er optreedt. Dat kan van invloed zijn op de smaak.''

Afgelopen herfst hadden de telers nog de verwachting dat zij tot april zouden kunnen leveren. Dat was al een flinke verbetering ten opzichte van het jaar daarvoor toen de aardappel al in februari uitverkocht was. Het areaal is met enkele hectaren uitgebreid en dat sorteert effect. ,,We verwachten echt wel langer door te kunnen gaan dan april'', aldus Klompe die met zijn collega's een paar honderd ton Hoeksche Rooie van het land haalde. ,,We pakken sowieso Koningsdag en Pasen nog mee. Tenzij er natuurlijk opeens een grote order doorheen komt. Maar dat verwacht ik niet. We hebben een stabiele levering aan horeca en kleine winkels.''

Nieuwe oogst

Terwijl de verkoop van de populaire aardappel nog in volle gang is, bereiden de telers zich al voor op de nieuwe oogst later dit jaar. ,,Het nieuwe pootgoed is al binnen. Dat ligt nu voor te kiemen. Het is de bedoeling dat de volgende aardappelen in april worden gepoot. En dan maar hopen op een mooi groeiseizoen met niet te veel of te weinig regen.''

De aardappels hebben meerdere maanden nodig om te groeien. ,,We gaan er vanuit dat we niet eerder dan augustus zullen kunnen oogsten. De eerste kilo's oogsten we altijd met de hand'', wijst hij op de symbolische handeling die vergelijkbaar is met het eerste tonnetje haring. Het is een eerste test hoe ze het doen dat jaar.''

Maar eerst kan er nog volop worden gegeten van de huidige oogst. Hoewel de aardappel naarmate het voorjaar vordert, wel steeds sterkere concurrentie zal krijgen van import-aardappels en vooral ook nieuwe aardappels die dan aan populariteit winnen. Maar ondanks dat zal de Hoeksche Rooie nog volop worden gegeten. Klompe: ,,Tegen de tijd dat het laatste zakje over de toonbank gaat, kan het zomaar al mei zijn geworden.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard