Volledig scherm
Ganzen zorgen voor schade op de akkers. © Shutterstock

Proef met verjagen ganzen van het land

Akkerbouwers, provincie en Dierenbescherming beginnen volgend jaar in de Hoeksche Waard met een proef om ganzen te verjagen in plaats van ze af te schieten. Daaruit moet blijken of dit een goed alternatief is voor het doden van duizenden dieren.

De Dierenbescherming wil groepen vrijwilligers de ganzen laten verjagen op akkers waar de dieren voor schade zorgen. De provincie is bereid de reiskosten van de vrijwilligers te vergoeden. Ze kunnen in de winter, zodra de tarwe gaat groeien aan de slag. Hoe ze precies te werk gaan, is nog onduidelijk. ,,Er moet nog worden afgesproken hoeveel vrijwilligers de ganzen gaan verjagen, hoe ze dat gaan doen en hoeveel tijd de vrijwilligers erin steken'', zegt de Hoeksche Waardse akkerbouwer Basjan Niemansverdriet, bestuurder bij landbouworganisatie LTO Noord in Zuid-Holland.

De exacte locatie waar de ganzen worden verjaagd, wordt niet bekendgemaakt. ,,Agrariërs staan niet te juichen'', aldus Niemansverdriet. ,,Zij denken dat het weinig zin heeft om de ganzen te verjagen, omdat ze dan bij de buurman voor schade zorgen. En schadevergoedingen voor de boeren zijn uiteindelijk ook geen oplossing. Het is beter als de schade beperkt is, zodat het geld aan nuttiger zaken kan worden besteed.'' De ganzenjacht leidt tot veel weerstand, onder meer bij activistenorganisaties als Animal Rights en politiek bij de Partij voor de Dieren. Volgens hen heeft het geen zin om de dieren te doden, omdat ze zich daardoor alleen maar sneller vermenigvuldigen.

Akkerbouwers zien de ganzenjacht vooralsnog als de beste manier om de populatie niet te laten groeien. ,,De groepen die extreem tegen de ganzenjacht zijn, komen niet met mogelijke oplossingen'', zegt Niemansverdriet. ,,De Dierenbescherming doet dat wel en daar heb ik respect voor. Toch ben ik sceptisch. De ganzenpopulatie beheren is topsport. Je moet eieren prikken, de dieren in de rui vangen, van paartjes er één schieten - ze zijn monogaam - en ze schieten als ze in het veld zitten. Als je niet aan beheer doet, zoals in de jaren 90, groeit de populatie veel sneller.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard