Volledig scherm
© Erasmus MC

Professor krijgt 2 miljoen voor onderzoek leukemie

Professor doctor Ruud Delwel heeft de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs 2016 gewonnen. De in Westmaas wonende moleculair bioloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mag daardoor 2 miljoen euro besteden aan zijn onderzoek naar leukemie. Prinses Beatrix reikt op 17 mei de prijs uit aan de Hoeksche Waardse professor.

Delwel wil als moleculair bioloog begrijpen wat er gebeurt in het dna van leukemiepatiënten. Want juist in het dna van patiënten ontstaan alle vormen van kanker. Met de 2 miljoen euro kan de wetenschapper samen met zijn team van specialisten zeker 6 jaar lang onderzoek doen op zijn vakgebied.  

Onbegrepen  
,,Mijn onderzoek gaat over de mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan en de ontwikkeling van leukemie. Als je ergens iets aan wilt doen, zal je het eerst goed moeten begrijpen. Als je een auto wilt repareren, moet je eerst weten hoe deze in elkaar zit. Het menselijk lichaam hebben we echter niet zelf gemaakt. Er is nog zóveel onbegrepen. Daarom geloof ik ook echt in fundamenteel onderzoek. Je moet eerst heel goed de biologie van in dit geval een leukemiecel begrijpen, voordat je er gerichter iets aan kunt doen,'' zegt Delwel op de site van KWF Kankerbestrijding.  

Delwel wil vooral jonge onderzoekers aan zich binden. ,,Er wordt zoveel data gegenereerd. Dus heb je mensen nodig die dat goed kunnen analyseren. Dankzij deze financiering kan ik de komende 6 jaar goede mensen aannemen.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen