Het terrein van Suiker Unie aan de Oude Maas in Puttershoek.
Volledig scherm
Het terrein van Suiker Unie aan de Oude Maas in Puttershoek. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Puttershoekse Suiker Unie krijgt dit jaar nog zonnepark voor 7000 woningen

Suiker Unie in Puttershoek krijgt nog dit jaar een eigen zonnepark. Het Cosun Solar Park Puttershoek, zoals de gigantische duurzame energiecentrale in de Hoeksche Waard officieel zal heten, wordt 17 hectare groot.

Het plan om een zonnepark in Puttershoek te beginnen, ligt al langer op de plank bij de bedrijven. Nu gaat het ook daadwerkelijk door. Het park moet er voor zorgen dat de specialiteitenfabriek in Puttershoek energieneutraal kan draaien. De stroom die overblijft, wordt terug geleverd aan het net, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Quote

Uiteinde­lijk willen we volledig af van het gebruik van fossiele brandstof­fen

Paul Mesters

Royal Cosun, het moederbedrijf achter Suiker Unie, heeft zichzelf ambitieuze doelen gesteld op klimaatgebied. Het bedrijf streeft ernaar van Suiker Unie 's werelds groenste en innovatiefste suikerbietenverwerker te maken. ,,Uiteindelijk willen we volledig af van het gebruik van fossiele brandstoffen'', zegt Paul Mesters, CEO van Suiker Unie. Het bedrijf gebruikt ten opzichte van dertig jaar geleden al de helft minder energie voor de productie van een kilo suiker. Energiebesparende programma's en de opwekking van eigen 'groen gas' uit de resten van suikerbieten hebben daar sinds 1990 voor gezorgd.

Nieuwe stap

Mesters: ,,Nu zetten we een nieuwe stap richting een volledig CO2-neutraal bedrijf. Dit park in Puttershoek is daar een belangrijk onderdeel van.‘’

Volgens Erik Snijders, algemeen directeur van KiesZon dat het park in Puttershoek gaat aanleggen, gaat Suiker Unie met het zonnepark 20 miljoen kilowattuur (kWh) aan groene stroom per jaar opwekken.

Dat staat gelijk aan de jaarlijkse stroomvoorziening van zevenduizend woningen. Ook moet de 'duurzame energiecentrale' langs de Oude Maas elk jaar 12 miljoen kilo aan CO2 uitsparen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen