Volledig scherm
Lise van Wijk: ,,Ik spreek voor de camera over herkenbare dingen. Zoals over wat jongens allemaal niet begrijpen aan meisjes.'' © VICTOR VAN BREUKELEN

Puttershoekse trekt jaar uit voor carrière op Youtube

Lise van Wijk (18) uit Puttershoek maakt carrière op internet. Haar video's op YouTube bereiken wekelijks 85.000 trouwe fans. Ze is zelfs zo populair dat ze werd uitgekozen om in Vietnam mee te doen aan een online 'spelshow'.

Volledig scherm
De Puttershoekse op locatie in Vietnam. © RV

Ineens stond de tiener in de smalle en hobbelige straten van Hanoi, de hoofdstad van Vietnam en waande ze zich in een kruising tussen Expeditie Robinson en Peking Express. Dat zijn twee televisieprogramma's waarin deelnemers het met opdrachten tegen elkaar opnemen. In zeven dagen voerde de Puttershoekse met haar teamgenoot Marije Zuurveld - online ook een bekende Nederlander - opdrachten uit voor een YouTube-Battle. Elke stap die ze zetten werd vastgelegd.

Een idee van Wander Network, een dochterbedrijf van Endemol. ,,Wander is een bedrijf dat bekende YouTubers uitnodigt op de mooiste plekken van de wereld om daar tegen elkaar te strijden'', zegt Van Wijk. Ze aten onder meer Vietnamese gerechten (wie het snelst zijn of haar bord leeg had won), bereidden vers gevangen vissen en maakten een kanotocht waarbij ze opdrachten moesten uitvoeren.

Gisteren kwam de laatste aflevering online, die Van Wijk en Zuurveld verloren. ,,Maar ik heb echt een geweldige tijd gehad. Met Marije, de andere YouTubers en de productiemensen'', zegt ze.

Dat Zuurveld, die wekelijks filmpjes uploadt voor haar bijna 180.000 volgers, de 18-jarige Puttershoekse vroeg om met haar naar het 'front' te gaan is niet verwonderlijk. In de anderhalf jaar dat Van Wijk voor de camera staat, wist ze al bijna 85.000 trouwe kijkers aan zich te binden. Aangestoken door haar neef Giovanni Latooy uit Oude-Tonge (bijna 800.000 volgers) stapte ze voor de camera en werkte ze stap voor stap aan haar naam online.

Het succes rust op vier pijlers. Van Wijk: ,,Ik spreek voor de camera over herkenbare dingen. Zoals over wat jongens allemaal niet begrijpen aan meisjes, of over de taboes die er heersen over wat meisjes wel en niet 'mogen' doen. Zoals bier drinken. Nou en?!''

Volledig scherm
© RV

In andere video's nodigt ze mede-YouTubers uit om met haar te koken. Dat is een serie, evenals Dr. Philise; haar variant op de Amerikaanse therapeut Dr. Phil. ,,Na mijn verhaal over waarom jongens niets van meisjes snappen kreeg ik zoveel vragen van kijkers over het gedrag van hun vriendje, dat ik mijn eigen adviesbureau ben begonnen. Best grappig, want ik heb nog nooit een relatie langer dan twee maanden gehad...''

Het komende jaar wil ze vooral gebruiken om te kijken wat er allemaal mogelijk is als YouTube-ster. ,,Omdat ik zoveel twijfelde over mijn vervolgopleiding heb ik met mijn ouders besloten een jaar 'vrij' te nemen en me hierop te richten'', zegt ze.

,,Ik krijg inkomsten van de advertenties op YouTube en door in mijn video's samen te werken met bedrijven. Dat levert niet zo veel op als de absurde bedragen die je soms hoort, maar het is nu mijn bijbaantje. Wie weet wat er mogelijk is als ik er een jaar intensief aan ga werken. Misschien kan ik van YouTube dan wel mijn beroep maken. Net als mijn neef.''