Volledig scherm
Reeën zijn er volop in de Hoeksche Waard, zoals hier lande de Lange Eendrachtsweg in Zuid-Beijerland. © Qphoto

Reeënpopulatie neemt fors toe in de Hoeksche Waard

Het aantal reeën in de Hoeksche Waard groeit. Dat blijkt uit cijfers van de Wildbeheereenheid (WBE) Hoeksche Waard.

De Wildbeheereenheid voerde afgelopen weekend op drie tijdstippen op 24 verschillende plekken een telling uit. Vrijdagavond werden de meeste reeën geteld: 150. Dat is fors meer dan de 116 in 2016.

,,Goedenavond!'' ,,Hé hallo, alles goed?'' Achter elkaar komen de jagers en hun helpers de trap van de jagershut op het erf van de familie Hage op Zuidzijde oplopen. Stuk voor stuk gekleed in de kleuren van het bos: groen en bruin. Op twee vrouwen na alleen maar mannen.

Achter de bar schenkt Martin van der Mark koffie en thee. Dozen broodjes staan op tafel en vinden gretig aftrek. Na een openingswoord noemt Henk Vink van de grofwildcommissie de duo's op die met elkaar op pad gaan. ,,Lees goed de regels door. Blijf altijd bij elkaar en kleed je warm aan'', geeft hij de teams mee.

Achter elkaar rijden Van der Mark en Johan Gouweloos, politieman bij de eenheid Hoeksche Waard en belast met milieu, over het eiland richting Esscheplaat in Strijensas. Een gebied in beheer bij Staatsbosbeheer. Rondom de plaat loopt een openbaar wandelpad, in het gebied mag normaal geen publiek komen. Alleen vanavond voor de telling.

Modder 

Met de verrekijker op hun borst lopen de twee langs de kreken door het populierenbos waar Schotse Hooglanders grazen. Ganzen vliegen luid gakkend op, de wind laat de bomen kraken. Bij een modderig stuk zakt het duo door de knieën. ,,Kijk, verse reeënsporen. Dit lijkt me een geit en dat een kalf'', constateert Van der Mark.

Quote

Iedere keer denk je dat je een spiegeltje ziet

Johan Gouweloos

Daar, in het struikgewas. Is dat een ree? Is dat een spiegel, zoals de witte haren rond de anus worden genoemd? Eén blik door de verrekijker zegt genoeg: het is een afgeknapte boom of veel vaker nog, het werk van een bever die flink aan de stam heeft geknaagd. Irritant, vindt Gouweloos. ,,Iedere keer denk je dat je een spiegeltje ziet.''

,,Ja! Dáár!'' wijst Van der Mark ineens. In één beweging zet hij de verrekijker aan zijn ogen. ,,Een bok en twee geiten. Zie je ze?'' Instemmend geknik van Gouweloos die door de verrekijker tuurt. ,,Die stonden hier al, die hebben ons gewoon gezien.'' Zo nauwkeurig mogelijk wordt op de plattegrond de plek aangegeven, het tijdstip en 'bok, geit of kalf'.

Glijpaden

Verder gaat het langs de kreek en de bosschages. Af en toe gade geslagen door een Schotse Hooglander. Gouweloos wijst op glijpaden waarlangs de bever het water ingaat. Hoeveel er hier zitten? Geen idee. Zwemt 'ie daar? Vast een muskusrat geweest. Even verder is het weer raak. ,,Een ouwe bok'', ziet Van der Mark. ,,Die is nog nooit uit de rimboe geweest'', constateert Gouweloos. Vier is de score de eerste avond, nog twee telmomenten te gaan. Een ree spotten is speuren, niet voor niets worden ze 'de geest van het bos' genoemd.

Het aantal getelde reeën is 150 op vrijdag, 125 op de vroege zaterdag en 146 zaterdagavond.

Volledig scherm
Reeën telling op de Escheplaat in Strijensas. © Qphoto

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen