Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

RIVM houdt enquête over lage bromtoon in Hoeksche Waard

Een flink aantal Hoeksche Waarders geeft aan al langere tijd last te hebben van een zogeheten laagfrequent geluid. Een bromtoon die niet voor iedereen hoorbaar is, maar ook een toon die degenen die er wél vatbaar voor zijn soms nachtenlang wakker houdt. Het RIVM stelt een landelijk onderzoek in naar geluidsoverlast.

Een oplossing lijkt niet voorhanden, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de gemeente Hoeksche Waard en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) naar de ervaring van deze groep personen. Maar nu, ruim een jaar na de laatste noodkreet van de groep, gloort er hoop. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op haar website een enquête opgesteld om landelijk onderzoek te doen naar de bromtoon die mensen soms tot waanzin drijft. ,,Heeft u hier last van, vul die enquête dan alsjeblieft in’’, zegt een van de Hoeksche Waarders die al langere tijd een onderzoek wil naar zijn ‘kwelgeest’.

Serieus genomen

Hoe meer mensen die de bromtoon ervaren zich laten horen, hoe serieuzer het probleem mogelijk genomen wordt, stelt de groep. Ook de gemeente en OZHZ blijven nog altijd zoeken naar de bron van de toon, die mogelijk afkomstig is van de zendmasten op het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Een specialist van OZHZ onderzoekt dat binnenkort.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen