Volledig scherm
Louis Hollaar in actie. © Orange Pictures

Schaatstalent uit Numansdorp gaat rijden voor team van Ireen Wüst

Als jonge tiener wilde Louis Hollaar (19) al de schaatstop bereiken. Na vele kilometers over het ijs, door de lucht en over het asfalt, is hij op zijn bestemming. De Numansdorper gaat rijden voor het nieuwe team van Ireen Wüst.

Volgens zijn leeftijd is Hollaar al bijna twee jaar volwassen. In rap tempo groeit de voormalig schaatser van Hoekse Waard en De Striene de laatste maanden ook als mens naar volwassenheid. Geslaagd voor school, verhuisd naar Heerenveen, en van A-junior is hij nu profschaatser.

Quote

Dit is toch een soort van droom die uitkomt

Louis Hollaar

Zijn schaatscontract is een persoonlijke beloning voor alles wat hij in de voorliggende jaren moest doen én laten om te top te bereiken. Maar niet in de laatste plaats ook een beloning voor alle steun en investeringen van zijn ouders en sponsors. ,,Nu ik een contract heb, ben ik niet meer van hen afhankelijk'', zegt Hollaar. ,,Schaatsen is, gek gezegd, nu mijn werk. Ik ben hier hartstikke blij mee.''

Sinds 2015 woonde de schaatsbelofte in bij een gastgezin in Garnwerd, een Gronings dorpje van nog geen 400 inwoners. In Groningen combineerde hij het studeren met het schaatsen bij iSkate. In zijn vrije tijd hielp hij, ter ontspanning, zijn gastvader met koeien melken. En in de weekenden maakte de Zuid-Hollander de urenlange terugreis met de trein naar Numansdorp, waar hij is opgegroeid, of naar zijn vriendin in Lekkerkerk.

Nu heeft hij de polders van de Hoeksche Waard en Groningen verruild voor schaatsstad Heerenveen. De jarenlang nagejaagde toekomst als professioneel schaatser die nu is aangebroken, volgt voor Hollaar na een wisselvallig laatste seizoen als junior. Een in oktober opgelopen hersenschudding verknalde zijn eerste seizoenshelft.

Op televisie

De tegenwoordige tijd is dat hij op het hoogste niveau traint in een team van olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser en Nederlands kampioen allround Marcel Bosker. ,,Dit is toch een soort van droom die uitkomt. Vroeger keek je natuurlijk altijd naar het schaatsen op televisie. Nu krijg je zelf als schaatser betaald, woon je in Heerenveen en leef je voor de sport."

Dat houdt in: een kort, overzichtelijk en strak schema. ,,Ik train, eet en slaap." Een ritme dat al jaren vertrouwd is. Alleen nu zonder school erbij. Ook het skeeleren schrapte hij deze zomer bijna volledig uit zijn agenda. Alleen het Nederlands kampioenschap stond erin. ,,Ik ben al volle bak aan het trainen voor het nieuwe schaatsseizoen.''

Hollaar ligt voor een jaar vast in het door Infestos gesponsorde team. De investeringsmaatschappij wil voor meerdere jaren in zoveel mogelijk sporten talenten gaan ondersteunen. Hoe het schaatsteam exact gaat heten en welke naam op het schaatspak komt, is nog afwachten. Hollaar: ,,Dat zal de komende tijd wel duidelijk worden.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard