Volledig scherm
Adriaan van der Wulp, fractievoorzitter SGP Hoeksche Waard © sgp hoeksche waard

SGP blokkeert ruimere zondagsopening winkels

Bij de eerste eilandbrede gemeenteraad van de Hoeksche Waard staat één punt als een paal boven water, zo bleek gisteravond. Ondanks aandringen van oppositiepartijen wil coalitiepartner SGP geen verruiming van de zondagopenstelling voor winkeliers.

Fractievoorzitter Adriaan van der Wulp was gisteravond stellig. Zijn partij is niet van plan om ook maar een klein beetje te tornen aan de zondagsluiting bij ondernemers. Dat winkeliers in Oud-Beijerland en de dorpen uit de voormalige gemeente Binnenmaas wel twaalf zondagen per jaar open mogen, is de enige afspraak die hij toestond in de coalitiegesprekken met partners CDA, Lokalen Hoeksche Waard en ChristenUnie.

Ondanks aandringen van oppositiepartijen om winkeliers vooral zelf te laten beslissen over de vraag of ze hun deur op zondag wel of niet willen openen voor betalende klanten, hield hij voet bij stuk. Ook vragen over oneerlijke concurrentie tussen ondernemers in Oud-Beijerland en -bijvoorbeeld- Zuid-Beijerland pareerde hij direct. ,,Juridisch is onderzocht dat dit beleid stand kan houden. En dat kan. Daarbij, voorheen is ook geen onderzoek gedaan in de drie andere gemeenten naar een eventuele zondagopenstelling. Dus waarom wel ineens per 1 januari 2019? Voor ons is duidelijk dat wij hier geen concessies aan doen.''

Ondanks het feit dat de SGP de hakken in het zand zet bij het onderwerp van de zondagopenstelling spreekt de raad binnenkort nog wel uitvoerig over het onderwerp. Hetzelfde geldt voor de andere, grote onderwerpen als duurzaamheid, mobiliteit en woningbouw. Dat zei fractievoorzitter Karoline Vorthoren van het CDA nadat meerdere partijen vragen over het hoofdlijnenakkoord op haar en de wethouders hadden afgevuurd.

Grote thema's

,,We hebben gemeenschappelijke ideeën op verschillende grote thema's. Neem cultuur, mobiliteit, economie, duurzaamheid en veiligheid. Daarover kunnen we later uitvoerig spreken en dat met elkaar invullen'', zei ze.

Daarmee kan de oppositie leven. Maar de zondagopenstelling blijft een heikel punt. Miranda den Tuinder (D66): ,,Jammer dat op zo'n essentieel punt het gesprek uit de weg wordt gegaan.''

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (16%)
  • Nee (84%)
659 stemmen