Volledig scherm
Tranen bij het definitieve einde van de Julianaschool. © Victor van Breukelen

Sluiting van Julianaschool doet pijn

Het grauwe wolkendek boven buurtschap Schenkeldijk heeft iets symbolisch. Het lijkt erop dat zelfs de weergoden verdrietig zijn over de sluiting van de plaatselijke Julianaschool.

De openbare basisschool hield vandaag na 153 jaar op te bestaan. Vanwege een gering leerlingaantal moet die fuseren met de nabijgelegen basisschool De Boemerang in Mookhoek.

‘Verdrietig’, ‘Julana weg snik snik’, ‘jammer geen Juliana meer’. De plakkaten in de centrale hal van de school geven de stemming van deze definitieve laatste schooldag weer. ,,Een dag van moeilijke momenten, waar ik gespannen voor was’’, bekent Peter van Pelt, sinds 2013 directeur van de Julianaschool in combinatie met dezelfde job in Mookhoek. Na de sluiting van het asielzoekerscentrum in ’s-Gravendeel een jaar geleden kwam de Julianaschool onder het bestaansminimum van 23 leerlingen. ,,Uitgerekend dit schooljaar zijn er vijf kleuters aangemeld, maar helaas: ze waren allemaal na 1 oktober jarig’’, doet Van Pelt een wrange constatering. ,,Ja, ik heb me het afgelopen jaar onmachtig gevoeld.’’

Het merendeel van het personeel verhuist mee naar Mookhoek, waar 29 augustus de naam van de nieuwe fusieschool bekendgemaakt zal worden. ,,We nemen zo vrolijk mogelijk afscheid van de school’’, houdt hij zich monter. De kinderen krijgen deze laatste ochtend workshops graffiti en dansen. De laatste les wordt verzorgd door oud-leerlinge Gwendolyn Verhulst. ,,Mijn hart brak een beetje toen ik hoorde dat de school dichtging. Ik heb zelf nooit hier, maar in het oude schoolgebouw aan de dijk les gehad. Maar de Julianaschool is altijd mijn school gebleven.’’

Gesnotter

Als Peter van Pelt het woord neemt om de ouders te bedanken voor al het vertrouwen in de afgelopen jaren, klinkt er gesnotter en biggelen er tranen over wangen. ,,Dit raakt deze buurtschap zo’’, zegt een duidelijk geëmotioneerde Kim Sint-Nicolaas, beheerder van het naastgelegen buurthuis Ronduit waarvan de toekomst nog ongewis is. Nog drie dagen van spullen verhuizen en dan gaat de sleutel terug naar de gemeente Binnenmaas, die zal bepalen wat er met het gebouw gebeurt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard