Volledig scherm
De autistische Joanna van der Heiden heeft 5.000 euro nodig om paardentherapie in het Zuid-Amerikaanse Bolivia te kunnen volgen. © VICTOR VAN BREUKELEN

Sociaal zwakke Joanna (15) verlegt grenzen in Bolivia

Om in juli in Bolivia een therapieproject met paarden te volgen, is de autistische Joanna van der Heiden een actie gestart. Maar hoe vraag je om 5.000 euro als je niet praat?

Pas sinds vier jaar zijn moeder Hilda en vader Arjo van der Heiden uit Klaaswaal er achter dat Joanna autistisch is. Zelfs voor hen is het niet voor te stellen hoe dit voor hun dochter is. ,,Doordat zij niet praat en niet zegt wat er in haar omgaat, zal ik het nooit begrijpen", zegt Hilda. ,,Joanna stelt geen vragen in de klas. Dat gaat per mail. Het gaat heel ver." Joanna gniffelt. Haar manier van instemmen. En om vragen af te schuiven.

Allerlei gesprekstherapieën helpen tot op heden onvoldoende. Denkt Joanna zelf dan bij een paardentherapie in Bolivia wél baat te hebben? ,,Ja, want daar moet je ook echt zelf dingen doen", is een van haar moeizame en zeldzame uitspraken.

High School

Eigenlijk wilde Joanna een jaar naar een high school in Amerika. ,,Maar ik vroeg hoe ze zich in een vreemde situatie gaat redden, als ze geen vragen durft te stellen?" Hilda had een beter alternatief: een vakantieproject. Want dat is maar twee weken.

In Bolivia kunnen vrijwilligers op een ranch werken met kinderen in combinatie met dierenverzorging. De paardentherapie is voor kinderen met een handicap, die op straat hebben geleefd of verslaafd zijn aan drugs. Ze verblijft in een gastgezin. En laat Joanna, die paardrijles volgt bij manege De Mustang in Zuid-Beijerland, daar nu ook in wonen. ,,Wij hebben sinds twee jaar een meisje van zes uit Berlijn in huis. ", vertelt Hilda. ,,We tellen de weken af totdat Lea weer komt. Drie keer per jaar. In totaal zeven weken."

Hilda wordt geregeld voor gek verklaard. Want wie stuurt nou een kind van 15 jaar, met sociaal autisme, in haar uppie voor twee weken naar de andere kant van de wereld? ,,Maar zij weten niet het verhaal erachter", weerlegt Hilda. ,,Wij hopen dat zij hier zelf heel sterk uitkomt. Want dan móet je overleven, je moet vragen stellen. Al denk ik wel dat het de langste twee weken van mijn leven worden." Hoe Joanna zelf hoopt terug te komen van twee weken in Zuid-Amerika? ,,Nou, beter dan nu."

Wilt u Joanna steunen? Dat kan via deze link.