Volledig scherm
Dick, Bas en Frans Hollaar (vlnr.) © DIJKSTRA, ROEL

Stoppen Modecentrum Bas Hollaar valt zwaar

Het was een besluit dat hen 'niet licht is gevallen', maar de drie broers Hollaar stoppen met Modecentrum Bas Hollaar in Oud-Beijerland. Daarmee komt na ruim honderd jaar een eind aan het instituut Hollaar op de Molendijk in het Spuidorp. Deze week werd bekend dat er vergaande gesprekken zijn over de totale overname van de modezaak, inclusief personeel, met ingang van februari 2018.

Tot die tijd blijven de broers Bas, Frans en Dick nog aan het roer. Met plezier zoals altijd, verzekert Dick, de jongste van de drie. Gebrek aan opvolgers in de familie en de leeftijd van de broers waren reden om de zaak van de hand te doen. ,,De meeste klanten vinden het heel erg'', geeft Dick Hollaar de reacties weer.

De historie van het modecentrum begint in 1915 als Bastiaan Willem Hollaar Az. van zijn vader de kans krijgt een manufacturenzaak te beginnen op Molendijk 70. ,,Best bijzonder als je bedenkt dat zijn vader eenzelfde zaak had op Molendijk nummer 8'', verhaalt Pieter-Jan in 't Veld, die de geschiedenis van de zaak optekende in een uitgave van de Historische Vereniging Oud-Beijerland.

Partner

Centrummanager Sem den Hollander vindt het 'jammer voor de familie Hollaar zelf' dat dit besluit is genomen. ,,Het is wel ontzettend positief dat er een partner is gevonden die de zaak kan over nemen, daarmee wordt leegstand op de dijk voorkomen.''

Wie Modecentrum Hollaar overneemt, maken de eigenaren pas bekend als de handtekeningen zijn gezet. Wanneer dat het geval is, kan Dick Hollaar evenmin aangeven.

Mode-eiland

Paul Konijnendijk van Konijnendijk Mode in Zuid-Beijerland ziet in de 'nieuwkomer' een mogelijkheid om de Hoeksche Waard op de kaart te zetten als mode-eiland, een plan dat hij al langer heeft. Het is immers vrij bijzonder dat in een relatief klein gebied drie grote modezaken zitten: Konijnendijk Mode, Voorwinden Modemall in 's-Gravendeel en (nu nog) Modecentrum Bas Hollaar. ,,Met het oog op één gemeente Hoeksche Waard moeten we waar mogelijk samenwerken. We zijn concurrenten in de mode, maar collega's in de regio.''