De IJsvogel.
Volledig scherm
De IJsvogel. © AD

Storm Ciara brengt ook wat positiefs: IJsvogel kan nu broeden op Tiengemeten

De storm Ciara van afgelopen week heeft het eiland Tiengemeenten bijna geheel onder water gezet. De waterstanden op het eiland zijn deze week extreem hoog, meldt Natuurmonumenten.

Hoewel de waterstand in de winter altijd al hoger is dan in andere seizoenen, komt het niet zo vaak voor dat die zo hoog is. ,,Bij extreem hoog water in de winter komt het peil gemiddeld genomen uit op 125 centimeter boven NAP. Ciara zorgde ervoor dat het peil een uitzonderlijke hoogte bereikte van 171 centimeter boven NAP. ,,Het water neemt dan even de natuur over'', schrijft Natuurmonumenten.

Door de combinatie met de harde wind kunnen er ook bomen omvallen. Natuurmonumenten constateert dat ook dat voor een nieuwe dynamiek kan zorgen. In de wortelkluit kan de ijsvogel broeden. Valt de boom in het water, dan hebben vissen een plek om hun eieren af te zetten. Op dood hout groeien weer paddestoelen. Zo brengt Ciara dus ook wat positiefs.

  1. Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Improviseren is een belangrijk begrip in deze ongewisse tijd die de coronacrisis veroorzaakt heeft. Ook de Oud-Beijerlandse basisschool De Klinker moest afgelopen weken flink schakelen om het onderwijs doorgang te laten vinden en dat lukte. Ook ilde directeur Martin Dekker met zijn team het jubileum - de aan de Polderlaan gesitueerde school bestaat 12,5 jaar - ook in een periode dat onderling contact vooral via computers en telefoons gaat, niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen