Volledig scherm
Een Strijenaar heeft nepeuro's ontvangen in de omgeving van Ammerzoden. © politie

Strijenaar opgelicht met nepgeld uit Thailand

Een inwoner van Strijen is opgelicht met nepgeld. Dat kreeg hij niet in de Hoeksche Waard, maar in de omgeving van Ammerzoden. De munten moesten doorgaan voor 2 euro-munten. De Strijenaar heeft zich bij de politie gemeld.

Het lijkt te gaan om munten uit Thailand die slechts een fractie waard zijn van de Nederlandse euro’s. Er wordt vaker mee betaald in Nederland. De munt is in Nederland beland doordat Thailandgangers de munten, die bedrieglijk veel lijken op de 2 euromunt, op de terugreis meenemen. Alleen wie goed kijkt, ziet dat er een tempel op staat, in plaats van Beatrix of een andere Europees figuur. Op de baht staat aan de ene kant een paleis met torens. Op de andere kant staat koning Bhumibol afgebeeld. Aan de paleiskant staat rechtsonder het getal 10 vermeld. Voor de rest zijn het onleesbare tekens.

Valsmunterij

Direct na de invoering van de euro dook de baht-munt al op in Europa. Drank-, snoep-, sigaretten- en speelautomaten konden de 2 euromunt en die van 10 Thaise baht niet van elkaar onderscheiden. Volgens een schatting van Detailhandel Nederland circuleren er nu zeker tienduizend van deze munten er in ons land. Wie ermee betaalt, maakt zich schuldig aan valsmunterij en dat is strafbaar.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard