Volledig scherm
Tribune Theater Koningshof Maassluis © Sandra Don

Theater voor 250 bezoekers zoals in Maassluis

Een mogelijk theater in Oud-Beijerland moet vergelijkbaar zijn met Theater Koningshof in Maassluis. Dat biedt plaats aan zo'n 250 bezoekers.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente. Ruim 1.500 Oud-Beijerlanders namen de moeite de vragenlijst van DSP-groep in te vullen. Daarnaast voerde het onderzoeksbureau gesprekken met ondernemers, culturele instellingen, scholen en Welzijn Hoeksche Waard. Een eventueel theater in het dorp moet naast musicals, cabaret, concerten en film- of dansvoorstellingen ook een ruimte hebben voor horeca of vergaderingen.

De capaciteit van een theater als Koningshof is met 250 precies genoeg. DSP vreest dat zalen halfvol zitten wanneer er meer dan 250 zitplaatsen worden gebouwd. En voor die zes, zeven of acht keer per jaar dat er een grote capaciteit nodig is, kun je de voorstelling meerdere malen spelen, aldus DSP-groep in haar advies.

Quote

Een theater past het beste in het grootste dorp van de Hoeksche Waard

Wethouder Harry van Waveren

Onder meer Muziekschool Hoeksche Waard, dansschool Balance'th, de Dutch Junior Musical Academy, het Popupkoor en enkele scholen hebben aangegeven graag gebruik te maken van een culturele ruimte of klein theater. Ook ondernemers in met name het centrum van Oud-Beijerland zien in de komst van een dergelijke voorziening een meerwaarde omdat het zorgt voor 'leven' in het centrum.

Met die conclusie kunnen wethouder Harry van Waveren - groot voorstander van een 'theater aan het Spui' - en de gemeenteraad verder. Maar de tijd dringt, nu de vijf gemeenten op het eiland mogelijk vanaf 1 januari 2019 één gemeente gaan vormen.

,,Het is de kunst om nu al naar het eiland te kijken als één gemeente met 85.000 inwoners. Dan past een theater, mijns inziens, het beste in een dorp met 24.000 mensen. Met afstand het grootste dorp van de Hoeksche Waard. Ik denk dat niemand daar iets op tegen kan hebben.'' Het probleem zijn de kosten. Uit het onderzoek blijkt dat het plaatsen van een inschuifbare zittribune en licht- en geluidsapparatuur alleen al meer dan 700.000 euro kost. Het onderzoek naar het theater in Oud-Beijerland zit nog in de beginfase, zegt Van Waveren.

Een locatie is dus ook nog absoluut niet in zicht, maar een plek op het nog te ontwikkelen Mebin-terrein lijkt voor de hand te liggen. Zeker omdat de horeca daar dichtbij gevestigd is.

  1. Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal
    PREMIUM

    Beleid OSV Oud-Beijerland leidt tot exit trainer Richard Koutstaal

    Voor Richard Koutstaal zit zijn periode bij OSV Oud-Beijerland er over een paar maanden op. De 51-jarige trainer uit Spijkenisse is bezig aan zijn tweede jaar op sportpark Olympia. In zijn eerste seizoen vierde hij met OSV het kampioenschap in de vierde klasse. Op dit moment nemen de Oud-Beijerlanders plek vier in de derde klasse D in van het zaterdagvoetbal. Daarmee is zijn ploeg nog steeds in de race om, conform de doelstelling, voor het tweede jaar op rij te promoveren.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard