Volledig scherm
Snuffelen aan het Wellant in Klaaswaal. © VICTOR VAN BREUKELEN

Tip voor schoolkeuze brugklassers: 'Kies met gevoel'

De spanning stijgt voor toekomstige brugklassers. Het schoolkeuzemoment komt eraan. Scholen wedijveren om de aandacht, maar eigenlijk telt slechts één ding: kies met gevoel.

Keuzestress bij het kiezen van een school voor voortgezet onderwijs? Logisch. Het is immers een beslissing met grote gevolgen. Kies daarom met je hart. ,,Kies met gevoel’’, verwoordt brugklas-teamleider Jeroen Dekens van het Hoeksch Lyceum in Oud-Beijerland, waar vrijdagavond 2 februari van 19.00 tot 21.30 uur een open huis wordt gehouden. ,,Ik vertel leerlingen altijd hoe belangrijk dát is. Je moet immers vaak vijf tot zes jaar rondlopen op de school van je keuze. Controleer daarom goed of je je op je gemak voelt. Ik sprak onlangs een leerlinge en zij vertelde dat ze destijds direct bij binnenkomst wist: ‘Ja, dit is mijn school’. Als je dat voelt, is het goed.’’

Quote

Leerlingen moeten wel affiniteit hebben met groen en van dieren houden

Eric de Bruin (Wellant Klaaswaal)

Leerlingen van groep 8 hebben afgelopen maanden al meermalen kennis kunnen maken met de scholen. Onder andere tijdens gezamenlijke informatiemarkten op de basisscholen, in de hele Hoeksche Waard.

Wat dat betreft lopen de open dagen, informatiebijeenkomsten en open lessen op een eind. Maar niet voordat nog een keer de deuren van alle vier de scholen wagenwijd opengaan. Zo houdt de Willem van Oranje in Oud-Beijerland aanstaande vrijdag een open avond op de mavo-vestiging aan de Polderlaan. Tussen 17.00 en 21.00 uur kunnen leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs binnenlopen. Zij kunnen er onder andere kennis maken met de sportklas en internationaliseringsprojecten.

Tijdens live@de Willem kunnen leerlingen vanaf 29 januari een ochtend of middag meedraaien op de school, verduidelijkt een woordvoerster van de Willem van Oranje ook. Dat kan op beide locaties, dus op de mavo in Poortwijk en havo/vwo op Zoomwijck. ,,Ook kan kennis worden gemaakt met ons tweetalig onderwijs voor havo en vwo waarmee wij ons onderscheiden.’’ En woensdag 14 februari is er vanaf 18.30 uur nog een informatieavond met proeflessen waarbij alle pijlers, zoals tweetalig onderwijs, kunst en cultuur, centraal staan.

Dieren

Het Wellant vmbo in Klaaswaal opent zaterdag 27 januari de deuren. Kinderen en hun ouders kunnen van 10.00 tot 14.00 uur terecht. Velen komen uiteraard voor de dieren. ,,Leerlingen moeten wel affiniteit hebben met groen en van dieren houden’’, benadrukt Eric de Bruin van het Wellant. ,,Onze kook- en techniekklassen doen het ook altijd goed. En leerlingen die examen doen in gym stromen vaak door naar uniformberoepen waar een goede conditie belangrijk is.’’

Leerlingen van het Actief College in Oud-Beijerland waar nog proeflessen en vrijdag 26 januari een open avond zijn, kunnen tijdens die avond kennis maken met de school én de toekomstige locatie. De school verhuist in 2020 naar nieuwbouw in Poortwijk. ,,De architect is aanwezig. De nieuwe leerlingen maken de nieuwbouw immers sowieso mee. Zij mogen nu alvast meedenken’’, vertelt directeur Rianne Koole. Na al die open avonden begint het grote inschrijven. En stijgt de spanning op de scholen waar dan de teller begint te lopen en dagelijks het aantal inschrijvingen wordt gevolgd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen