Volledig scherm
Het viertal werd klemgereden in 's-Gravendeel. © AD

Transportondernemer in vizier drugscriminelen

Een Rotterdamse transportondernemer en zijn familie lijken door de arrestatie van vier gewapende mannen vorige week in 's Gravendeel te zijn ontsnapt aan een gewelddadige confrontatie met drugscriminelen. Justitie denkt dat de vier mannen op zoek waren naar een verdwenen partij cocaïne.

Quote

Dit komt vaker voor: een jaar of twee geleden zijn de vrouw en de dochter van een transport­on­der­ne­mer ontvoerd

Woordvoerster OM

De partij van 180 kilo drugs is op 24 augustus in de haven van Vlissingen ontdekt tussen een partij bananen. Nadat de douane de coke tussen de bananen had uitgehaald, is het fruit alsnog naar het transportbedrijf gebracht. ,,Omdat we denken dat de vervoerder niets met de smokkel te maken had", zegt een woordvoerster van Justitie in Rotterdam.

Bedreigd
De vervoerder wordt sinds begin oktober bedreigd: de smokkelaars denken dat hij de drugs - met een waarde van 6,5 miljoen euro, gepikt heeft. De vier mannen zijn aangehouden in de buurt van familieleden van de ondernemer: die zouden op dat moment in het zwembad van 's-Gravendeel geweest zijn. De verdachten hadden een vuurwapen, een taser, een rol tape en afdekzeil bij zich. De vier mannen, twee Rotterdammers van 21 en 28 jaar, een 39-jarige man uit Gouda en een 28-jarige Capellenaar, zitten vast.

De politie hield de auto van de vier mannen in de gaten na een tip van een inwoner van Oud-Beijerland. Die meldde dat de BMW al drie weken geparkeerd stond aan het Lisztplein. Toen de politie ging kijken, bleken er tie-wraps, een zaklamp, een kussensloop en een muts in het dashboardkastje te liggen. Daarna werd de auto gevolgd.

Klemgereden
Een ooggetuige maakte een foto van de arrestatie, op maandag 12 oktober aan de Groene Kruisstraat. ,,Ik stond toevallig in de keuken en mijn keukenraam is precies waar die zilveren auto werd klemgereden,'' zegt ze. Ze legde de arrestatie met haar mobiele telefoon vast. ,,Ik zag het blauwe busje ineens voor die zilveren auto schieten.''

Juist om geweld te voorkomen, zoekt Justitie altijd de publiciteit als een partij drugs is onderschept. ,,Blijkbaar geloofden de smokkelaars in dit geval niet dat de douane de drugs had onderschept", zegt de woordvoerster. ,,Dit komt vaker voor: een jaar of twee geleden zijn de vrouw en de dochter van een transportondernemer ontvoerd. Het verschil met deze zaak is dat hij echt de drugs had ingepikt."

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen