Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Trots overheerst na slotvoorstelling over dementie

Ontroerend, confronterend, aandoenlijk en tot nadenken stemmend. De voorstelling annex theaterwandeling DeMens over de diverse aspecten van dementie zorgde ook in het slotweekeinde voor diverse reacties van bezoekers van verschillende leeftijden.

De opvoering was speciaal gemaakt voor het eerste lustrum van het Odensehuis. Theatermaakster Mieke de Wit merkte de afgelopen weken al dat het in beweging krijgen van het Hoeksche Waardse theaterpubliek bepaald niet meevalt. Dat was bijzonder spijtig, want het drieluik maakte mooi inzichtelijk hoe dementie zich openbaart en wordt ervaren door direct betrokkenen. De Wit liet zich inspireren door gesprekken met bezoekers van het Odensehuis, de ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie en hun familieleden.

Quote

De voorstel­ling blijkt een inspiratie

Mieke de Wit

,,Wat na de afgelopen weken overheerst, is trots. Naast de uiteenlopende reacties blijkt de voorstelling ook een inspiratie'', is de reactie van De Wit na de reeks voorstellingen, die de bezoekers soms tot tranen heeft geroerd en aangrijpende momenten biedt. Zoals de confrontatie met de emotie van de bezoekers van het Odensehuis, verpakt in een kort persoonlijk gedicht. Of de persoonlijke vertelling van Nico van Lent op de fraaie locatie van woonzorgcomplex Rembrandt, waarbij de verteller uitermate beeldend verhaalt over zijn twee ouders die beiden met dementie te maken krijgen. Acteur Maarten Poldervaart, ondersteund door zijn echtgenote, beeldt in het slotdeel van de wandeling de verschillende stadia van dementie uit in een scène waarin hij in de huid van een dementerende verteller bij een diavoorstelling over het Hoeksche Waardse landschap kruipt.

De voorstelling krijgt geen vervolg, maar Mieke de Wit wil wel scholen gaan bezoeken om het thema met behulp van de voorstelling inzichtelijk en bespreekbaar te maken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen