Volledig scherm
Het huidige pand van het Actief College. © Google Streetview

Twintig miljoen voor nieuwbouw scholen Oud-Beijerland

De gemeente Oud-Beijerland wil bijna 20 miljoen euro uittrekken voor het onderwijs in het dorp. De kosten worden verdeeld over de nieuwbouw voor het Actief College in Poortwijk III en een nieuw kenniscentrum in de wijk waarin drie scholen voor het speciaal onderwijs in worden ondergebracht.

Quote

Het huidige pand is gebouwd in 1955 en is wel over zijn hoogtepunt heen

Luc van Heeren

De 20 miljoen euro is ruim 6 miljoen meer dan op voorhand was begroot. ,,Door de snel aantrekkende markt waarin de prijzen erg aan het stijgen zijn, is de verhoging noodzakelijk’’, zo meldt het college in het voorstel aan de gemeenteraad. Daarnaast dateerde het vorige systeem om dergelijke kosten te berekenen uit de jaren 80. ,,Dat is inhoudelijk nooit aangepast aan de eisen van deze tijd.’’

Een nieuw pand voor het Actief College was al langere tijd een grote wens van het overkoepelende schoolbestuur Acis. ,,Het huidige pand is gebouwd in 1955 en is wel over zijn hoogtepunt heen’’, stelde Luc van Heeren, voorzitter van het college van bestuur van Acis, eerder. ,,Maar het Actief College is de enige school in de Hoeksche Waard in het voorbereidend beroepsonderwijs op het gebied van techniek, zorg, welzijn, economie en ondernemen. Het Wellant College in Klaaswaal zit namelijk ‘in het groen’. De school heeft dus een belangrijke functie en is aan de rand van Poortwijk III perfect bereikbaar.’’

Op de nieuwe locatie krijgt het Actief College ook een gloednieuwe sportzaal. Die is hard nodig om de honderden leerlingen in een kwalitatief hoogstaande locatie te kunnen laten sporten.

Kenniscentrum

Daarnaast liggen er miljoenen klaar om een gloednieuw kenniscentrum te bouwen in de jongste woonwijk van Oud-Beijerland. Het Pluspunt, Willem Alexander en De Ark moeten daar hun intrek in nemen. Het unieke project wordt door meer schoolbesturen in Nederland op de voet gevolgd. Op slechts heel weinig plaatsen in het land worden scholen voor het speciaal onderwijs in een pand geplaatst.

Voor leerlingen van basisschool De Ark volgt een periode met veel veranderingen. Zij moeten op korte termijn hun huidige schoolgebouw verlaten en verkassen naar een tijdelijk onderkomen in de Margriet­straat. Daar moeten nog wel asbestplaten worden verwijderd alvorens het gebouw beschikbaar is.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen