Volledig scherm
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. © ANP

Van Ark: Werken zonder loon mag

Uitkeringsinstantie Werk en Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) mag bijstandsgerechtigden drie maanden werk laten verrichten zonder ze (extra) te betalen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.

Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) hadden hier vragen over gesteld naar aanleiding van berichten uit de Hoeksche Waard. WIHW laat mensen in de bijstand inpakwerk verrichten voor een opdrachtgever van de staatsloterij. Dat mag volgens Van Ark, mits het werk is gericht op ‘arbeidsinschakeling’ en een beperkte duur heeft.

In een brief aan de mensen die voor het werk in aanmerking kwamen, stond alleen niet vermeld dat het om een periode van maximaal drie maanden gaat. Dit had volgens directeur Tilly Twilt van WIHW wel gemoeten. ,,Op basis van de informatie van WIHW zie ik geen reden om aan te nemen dat hier sprake is van ongeoorloofde dwang of onderbetaling", aldus van Ark.

Volgens Van Ark is er niets mis met de constructie van de WIHW. ,,Het betreft een opstap naar werk via het opdoen van werkervaring", schrijft Van Ark. ,,Zo kunnen mensen die lang in de bijstand zitten bijvoorbeeld weer wennen aan het werkritme. Er is begeleiding van een werkleider en jobcoach. Op de werkvloer bij WIHW staat niet de productie, maar de ontwikkeling voorop."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard