Volledig scherm
Actievoerders van Animal Rights © Animal Rights

Verjaagde ganzenredders: ‘We komen snel terug’

Actievoerdende 'ganzenredders' van Animal Rights geven aan nog dit jachtseizoen terug te keren naar de Hoeksche Waard. Ze zeggen vorige maand onterecht het eiland af te zijn gestuurd.

Volledig scherm
Jessica Smit, Campagneleider Ban de Jacht - Stichting Animal Rights © Privéfoto

De actievoeders beroepen zich op het demonstratierecht. ,,Dat zit diep verankerd in de wet'', verwoordt Jessica Smit van Animal Rights. De groep moest zaterdag 18 mei op last van de burgemeester de Kreupeleweg in Strijen verlaten. ,,Dit is ons nog nooit overkomen, terwijl we al vaker in de Hoeksche Waard actie hebben gevoerd'', vertelt Smit. ,,Het lastige was dat we nergens anders naartoe konden gaan. In de oude situatie waarin de Hoeksche Waard nog vijf gemeenten telde, hadden we onze actie kunnen verleggen naar een andere gemeente. Dat ging nu niet.‘’

En dus trokken de actievoerders weg. ,,We hadden de keuze tussen vertrekken of opgepakt worden.''

De werkwijze van de actiegroep is omstreden bij jagers. Zodra de 'ganzenredders' jagers hebben gespot en ganzen aan zien komen vliegen, blazen ze hard op toeters. Daar schrikken ganzen van, waardoor ze hoger gaan vliegen en onbereikbaar worden voor de jagers.

Jagers plaatsten vraagtekens bij deze werkwijze. Ook andere vogels zouden worden verjaagd. Jagers zijn bovendien even uit hun concentratie, waarschuwde Jagersvereniging Zuid-Holland eerder al in deze krant. Het risico bestaat dat er geen gans minder, maar wel minder precies wordt geschoten, wijst de vereniging op onnodig dierenleed dat zou worden veroorzaakt. AnimalRights heeft een advocaat op de kwestie gezet en gaat intussen door. ,,We laten ons niet wegsturen.''

De gemeente voert aan dat de demonstratie niet was aangemeld. Er mag gedemonstreerd worden als aan die voorwaarde wordt voldaan. ,,En als er geen sprake is van overlast, verstoring van de openbare orde en afwijking van de aanwijzingen van de burgemeester'', meldt een woordvoerder.

Elke dag op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (16%)
  • Nee (84%)
660 stemmen