Volledig scherm
Op de grond van Kleinjan's Aardappelhandel aan de Langeweg in Goudswaard moet een zonnegaarde van veertien hectare komen. © gemeente korendijk

Verontwaardiging over plan voor zonnegaarde in waardevolle polder

Het college van Korendijk ligt onder vuur om het plan voor een zonnegaarde in een Goudswaardse polder. Dat bleek vandaag tijdens de hoorzitting over het plan in het gemeentehuis in Piershil. Organisaties en omwonenden vinden niet alleen dat een akker met zonnepanelen de waardevolle polder aantast, maar kraken ook de wijze van communiceren.

Eén kort berichtje plaatste de gemeente in een huis-aan-huis-blad. Daarin stond dat de gemeente een vergunning had verleend aan het bedrijf Herbo GroenLeven voor een zonnegaarde. Die moet komen op het land van Kleinjan’s Aardappelhandel aan de Langeweg in Goudswaard. Het college vroeg de gemeenteraad niet om haar mening.

Die wijze van communiceren wordt het college niet in dank afgenomen, ook niet door de Hoeksche Waardse afdeling van de LTO Noord, waar Kleinjan’s Aardappelhandel overigens bij is aangesloten. ,,Ik heb met verbazing gelezen dat de gemeente een zonnegaarde van 14 hectare heeft vergund. Dit is een wildwestactie van een wijze wethouder’’, verwees voorzitter Johan van Driel naar wethouder Gerard den Boer die hij hoog heeft zitten als het om duurzaamheid gaat.

Opgeofferd

Het college steunt het plan, ondanks dat ook het Kwaliteitsteam Hoeksche Waard er grote vraagtekens bij zet. Tientallen omwonenden en organisaties, waaronder de Stichting tot Behoud van de Hoeksche Waard als Polderlandschap en het Dijkenoverleg zien eveneens grote bezwaren. Ze vrezen dat er in de toekomst meer akkers worden opgeofferd voor zonnepanelen en denken dat de zonnegaarde langer blijft dan de tien jaar die in de vergunningaanvraag staat. Jan Prince van vereniging Hoekschewaards Landschap noemde het ‘een slecht plan op een wankele basis’. Het voldoet volgens hem aan geen van de principes de provincie wil vastleggen voor de aanleg van zonnegaardes.

Volgens een woordvoerder van GroenLeven is de vergunningaanvraag er ‘niet doorheen gejast’ en is de locatie voor de zonnegaarde afgestemd met de provincie. Dat er niet meer ruchtbaarheid aan is gegeven, komt volgens de gemeente omdat de vergunningaanvraag volgens een zogeheten kruimelprocedure diende te worden behandeld. Dat versnelt de uitvoering van plannen. De gemeente antwoordt binnen zes weken op de bezwaren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard