Volledig scherm
© Shutterstock

Vleermuizen laten zich niet zien, maar zijn er ongetwijfeld wel

Slechts vijf vleermuizen zijn genoteerd tijdens de jaarlijkse telling in de Hoeksche Waard. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet zijn, verduidelijkt vleermuisexpert Merijn van den Hoogenhoff van het Hoekschewaards Landschap (HWL).

De dieren die de koude maanden met een winterslaap overbruggen, laten zich simpelweg niet vinden en dus ook niet tellen.

Vleermuizentellers hebben de gebruikelijke plekken, zoals de kazematten (bunkers) in de Hoeksche Waard, doorzocht maar konden slechts weinig dieren vinden. ,,Ze hebben zich ergens verstopt, we weten niet waar'', vertelt Van den Hoogenhoff. ,,Dat heeft te maken met de warme winter.''

Quote

We mogen vleermui­zen volgens de wet maar één keer per jaar verstoren

Merijn van den Hoogenhoff

In koudere perioden trekken ze zich terug in grotten, kelders en bijvoorbeeld ook kazematten. Vorig jaar werden er nog elf grootoorvleermuizen in de Hoeksche Waard gevonden.

Extra bescherming

Een nieuw onderzoek komt er deze winter niet. ,,We mogen vleermuizen volgens de wet maar één keer per jaar verstoren'', vertelt Van den Hoogenhoff. ,,Volgend jaar gaan we weer op onderzoek uit. We hebben ook gekeken of de verblijfplaatsen extra bescherming nodig hebben of verbeterd moeten worden. Dat bleek afgelopen jaren niet het geval.''

Grote aantallen vleermuizen, zoals de honderden die doorgaans op Voorne-Putten worden aangetroffen, zijn er niet in de Hoeksche Waard. ,,Dat heeft te maken met het ontbreken van boomrijke landgoederen en van een grote hoeveelheid bunkers'', aldus de vleermuiskenner. Langs de kust zijn er daar veel meer van, vandaar dat daar grotere aantallen vleermuizen worden geteld.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen