Volledig scherm
De N489 tussen Heinenoord en Klaaswaal wordt ter hoogte van Westmaas en Mijnsheerenland aangepakt . © Shutterstock

Vleermuizen leggen nachtelijk werk aan provinciale weg stil

De nachtelijke werkzaamheden tussen de N488 en de Westdijk zijn per direct stilgelegd vanwege vleermuizen in het werkgebied. De provincie Zuid-Holland voert momenteel groot onderhoud uit aan de N489 tussen Klaaswaal en Heinenoord.

Voorafgaand aan het onderhoud is onderzoek gedaan naar de flora en fauna. Hier werden geen vleermuizen ontdekt. Bij een nieuwe controle van een ecoloog zijn de dieren toch waargenomen.

Om de dieren niet te storen, heeft de provincie de nachtelijke werkzaamheden per direct stilgelegd. De vleermuis is een beschermde diersoort. ,,Deze dieren slapen overdag en zijn 's nachts actief'', legt Merijn van den Hoogenhoff van Hoekschewaards Landschap uit. ,,De werkzaamheden kunnen de jacht van de dieren flink verstoren als ze in het donker op zoek gaan naar eten.''

Eerste fase

Omdat de dieren alleen zijn ontdekt in het gebied tussen de N488 en de Westdijk zijn alleen fase 1 en 2 uitgesteld. Het gaat om onderhoud aan de N489 vanaf 488 tot aan de Van Koetsveldlaan en vanaf de kruising Botweg en Smidsweg tot aan de kruising Westdijk en Maasdijk.

De planning voor fase 3 en 4, vanaf de Westdijk tot aan de N217, gaat wel door. Het is onbekend wanneer alle werkzaamheden worden hervat.

Breder, ruimer en overzichtelijker is het credo voor de weg waar sinds begin september aan wordt gewerkt. Er worden onder meer twee rotondes aangelegd. Daarnaast worden andere kruisingen op de drukke provinciale weg veiliger ingericht en wordt de parallelweg tussen de N488 en de Van Koetsveldlaan verbreed. Hetzelfde geldt voor het fietspad dat naast de weg ligt. Op kruisingen wordt verlichting bijgeplaatst en de hele weg krijgt nieuw en stiller asfalt.

Om ruimte te maken voor de renovatie moesten 334 bomen tussen Westmaas en Klaaswaal deze zomer tegen de vlakte. De Vereniging Dorp Mijnsheerenland wilde met een petitie de kap tegenhouden. Dat lukte niet. Slechts één boom bleef gespaard.

De opknapbeurt moet naar verwachting over een kleine twee jaar, medio 2021, afgerond zijn. Of de vondst van de vleermuizen grote invloed heeft op deze planning is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen