Hugo Schortinghuis (1950-2019) was een van de laatste bewoners van Dwarsdijk 21, de oude smederij. Na hem woonde ook presentator Twan Huys er nog.
Volledig scherm
PREMIUM
Hugo Schortinghuis (1950-2019) was een van de laatste bewoners van Dwarsdijk 21, de oude smederij. Na hem woonde ook presentator Twan Huys er nog. © Arie Kievit

Vrees voor ontvolking Tiengemeten ongegrond: ‘Woongemeenschap blijft in tact’

Alle boeren gingen, maar een aantal weekenders ging niet weg. Zó verknocht aan het agrarische Tiengemeten zoals het was, dat ze ook met de komst van Natuurmonumenten - en de transformatie van hun eiland tot natuureiland - bleven. De angst voor een ontvolkingsbeleid van Natuurmonumenten is inmiddels verdwenen, zeker nu twee panden aan de Dwarsdijk voor permanente bewoning in de verhuur worden aangeboden. 

 1. Martiens ouderlijk huis werd verwoest, maar hij mag het niet herbouwen: ‘Ik lig hier echt wakker van’
  PREMIUM

  Martiens ouderlijk huis werd verwoest, maar hij mag het niet herbouwen: ‘Ik lig hier echt wakker van’

  Schenkeldijk 66. Slapeloze nachten heeft hij ervan gehad, en nog altijd ‘zit het hem niet lekker’. Martien van der Heiden vindt dat er onrecht is gedaan aan zijn familie, omdat het knusse arbeiderswoninkje in Zuid-Beijerland na 1953 - toen het onbewoonbaar werd verklaard na de Watersnoodramp - nooit mocht worden herbouwd. Na járen van juridisch getrouwtrek, vreest hij dat hij zijn frustraties zal meenemen in zijn graf.
 2. Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
  PREMIUM

  Nationaal waterte­kort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’

  Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’