Volledig scherm
Vuurwek tijdens de jaarwisseling 2019 / 2020 in het Hoeksche Waardse dorp Maasdam. © Qphoto

Vuurwerk richt voor 30.000 euro schade aan, gemeente doet aangifte van vernieling

Mede dankzij een afgebrande loopbrug in Strijen moet de gemeente Hoeksche Waard voor ruim 30.000 euro aan vuurwerkschade herstellen. In de nacht van 2019 op 2020 werden daarnaast maar liefst 57 verkeersborden vernield. 

Burgemeester Jan Pieter Lokker geeft aan toch wel geschrokken te zijn van de hoogte van het bedrag. ,,Elke euro die de gemeente kwijt is om de schade te herstellen is er één te veel. 30.000 euro is heel veel geld. En dat is nog exclusief de arbeidsuren die het kost om alle schade te herstellen. Daar hadden we als gemeente veel nuttige en leuke dingen voor kunnen doen, zoals de aanleg van een speeltuin, een skatebaan of andere leuke voorziening voor jongeren.” 

Met name de afgebrande loopbrug in Strijen doet de burgemeester verdriet. Daarom is er aangifte van vernieling gedaan bij de politie. Hetzelfde geldt voor een glijbaan in Oud-Beijerland, ter waarde van 1600 euro. Lokker: ,,Deze vorm van vandalisme tolereren wij niet. Mochten de daders gevonden worden, dan verhalen we de kosten op hen.’’

Na een eerste inventarisatie van de gemeente vlak na de jaarwisseling stond de ‘schadeteller’ al op ruim 10.000 euro. 

Verspreid over de hele Hoeksche Waard werden in totaal 57 verkeersborden vernield. Daarnaast moet de gemeente 16 vuilnisbakken vervangen. Ook moesten 3 verkeersspiegels en een informatiebord het ontgelden, een ruit van een bushalte, lantaarnpaal en diverse boompalen. Verder zijn zeker 5 straatputten beschadigd. Dit aantal loopt zeer waarschijnlijk nog verder op. De schade aan een put wordt namelijk pas duidelijk tijdens een regenachtige of juist heel droge periode.

  1. Waterschapsbelasting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    Water­schaps­be­las­ting valt hoger uit dan afgelopen jaren

    De belastingenvelop van waterschap Hollandse Delta valt binnenkort in de brievenbus bij inwoners van de Hoeksche Waard. De rekening die daarop vermeld staat is hoger dan de afgelopen jaren, meldt heemraad Piet Kome (financiën). ,,Er is extra geld nodig om al het werk in 2020 te kunnen doen'', zegt hij, doelend op onder meer dijkversterkingen en het aanleggen van natuurlijke oevers in onder meer Piershil, Goudswaard en Strijen.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen