Volledig scherm
Luchtfoto Spuifront (Mebin-terrein) Oud-Beijerland © Gemeente Hoeksche Waard

Wie wordt de nieuwe burgemeester van de Hoeksche Waard. Denkt u mee?

UpdateDe gemeente Hoeksche Waard gaat op zoek naar een nieuwe burgervader of -moeder. De eerste bekroonde burgemeester wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 beëdigd. Goed nieuws: inwoners van de Hoeksche Waard kunnen meedenken wie het ambt moet gaan bekleden en aan welke eisen hij of zij moet voldoen.

Het gemeentebestuur wil inwoners betrekken bij het opstellen van een profielschets voor de nieuwe burgemeester. Hoe deze profielschets exact wordt vormgegeven, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Nadat deze wensen op papier zijn gezet, zal de selectieprocedure beginnen. Een recent bezoek van fractievoorzitters aan de commissaris van de Koning, Jaap Smit, was de eerste stap in de zoektocht.

Stokje

De nieuwe burgemeester neemt het stokje over van waarnemend burgervader Govert Veldhuijzen. Hij nam het ambt in april van dit jaar over van Peter van der Velden.

Quote

Een dijk van een burgemees­ter is belangrij­ker dan een dijk van een cv

Maurice Pahladsingh

Van der Velden liet na enkele maanden weten vanwege gezondheidsredenen op te stappen. Hij werd op 1 januari aangewezen als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard. De fusiegemeente telt nu meer dan 85.000 inwoners.

De naam van de waarnemend burgemeester in Cromstrijen, Jan Luteijn (SGP), wordt al genoemd op sociale media. Toch is het volgens Arnold de Man, fractievoorzitter van de VVD, te vroeg om nu namen te noemen. ,,Het is wel grappig dat zijn naam wordt genoemd, maar we zijn deze week pas begonnen met het proces.” De Man benadrukt dat de mening van inwoners zeker van belang is.

Solliciteren

Fractievoorzitter van de SGP Adriaan van der Wulp vindt het ook te vroeg voor namen. ,,Al hoort Luteijn bij mijn club, als hij interesse heeft moet hij toch net als iedereen solliciteren.”

Volgens Van der Wulp is ‘het geslacht of de kleur ondergeschikt.’,,Het is een stevige selectie en degene met de beste kwaliteiten komt in aanmerking.”

,,Een dijk van een burgemeester is belangrijker dan een dijk van een cv”, zegt Maurice Pahladsingh, fractievoorzitter van Pahladsingh en Rood. Wat hem betreft moet de toekomstig burgemeester vooral een ‘verbindend boegbeeld voor de verschillende dorpen zijn.’

Quote

Het is een stevige selectie en degene met de beste kwalitei­ten komt in aanmerking

Adriaan van der Wulp

Doorslag

Hij heeft geen voorkeur, maar een burgermoeder ‘mag ook.’ ,,Een vrouw of iemand uit een bevolkingsgroep die minder vertegenwoordigd is, is ook een mogelijkheid.” Toch is een ‘witte man’ ook welkom volgens de fractievoorzitter. ,,Hij of zij moet de Hoeksche Waard goed vertegenwoordigen. Dat geeft de doorslag.”

Volledig scherm
Huidig waarnemend burgemeester Govert Veldhuijzen © Qphoto
Volledig scherm
Voormalig burgemeester Peter van der Velden van de gemeente Hoeksche Waard. © archieffoto Qphoto

Het is eerst wachten op een concrete profielschets. Daarin staat wat het gemeentebestuur en de inwoners van de gemeente van de toekomstig burgemeester verwachten, welke uitdagingen de gemeente heeft en wat deze persoon van het gemeentebestuur van de Hoekse Waard mag verwachten. In de lente van 2020 wordt bekend wie de allereerste ‘echte burgemeester’ van de Hoeksche Waard wordt.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen