Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jacques Zorgman

Wijkteam voor Oud-Beijerlandse patiënten

Mensen met een zorgvraag in Oud-Beijerland kunnen sinds vandaag gebruik maken van een speciaal wijkteam. De proef uit 2014 is nu eindelijk realiteit.

Met een wijkteam heeft een zorgbehoevende inwoner één vast aanspreekpunt. De contactpersoon kan vervolgens snel contact leggen met de zorginstantie. ,,Voorheen moest de burger zelf uitzoeken onder welk ‘kopje’ hij valt. Wij willen dat deze persoon één plaats heeft om zich te melden en in een klap wordt geholpen. Geen rompslomp meer’’, sprak wethouder Ina van der Werf van Oud-Beijerland eerder over het plan, dat in 2014 al bij wijze van proef werd ingevoerd.

De complexiteit van het onderwerp en het feit dat het niet haalbaar was om alle randvoorwaarden op orde te krijgen, zorgde ervoor dat de proef van ruim drie jaar geleden geen ‘echt’ vervolg kreeg. Tot vandaag, toen het eerste wijkteam in Oud-Beijerland van start ging.

In het team werken medewerkers van verschillende zorginstanties in de Hoeksche Waard nauw met elkaar samen. Zij ondersteunen Oud-Beijerlanders vanaf 18 jaar die door een ziekte, handicap of financiële problemen hulp nodig hebben.

Korte lijnen

Door samen te werken in één team zijn onderlinge lijnen kort en kan men de cliënt beter en efficiënter ondersteunen. ,,Vragen van inwoners worden door een deskundig en gevarieerd team van professionals opgepakt. De hulpvrager heeft daarbij altijd één aanspreekpunt binnen het team’’, aldus wethouder Van der Werf.

De start van het wijkteam in Oud-Beijerland betekent veel voor de wethouder. ,,Dit brengt ons een stapje dichter bij onze ambitie. We willen dat inwoners bij ondersteuningsvragen of problemen dichtbij hun leefomgeving terecht kunnen bij sociale teams. Die teams kunnen hen helpen met of begeleiden naar informele of professionele hulp en ondersteuning’’, zegt ze.

Wijkteams zijn niet uniek in de regio Rotterdam. In IJsselmonde zijn al meerdere wijkteams actief. Maar daar bewijst het team dat één aanspreekpunt niet altijd leidt tot betere zorg. Het team van zorgaanbieders werd aan de rand van Rotterdam zo groot dat er een team van twaalf mensen ontstond. Zij voerden onderling te weinig overleg, waarbij het ten koste ging van de patiënt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

poll

Een P+R in Heinenoord is hard nodig

  • Ja (0%)
  • Nee (0%)
  • Neutraal (0%)
0 stemmen