Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Emiel Muijderman

Zuid-Beijerlandse molen gaat vrijdag en zaterdag bloem en meel bezorgen

Supermarkten en bakkerijen in de Hoeksche Waard hebben niet altijd genoeg voorraad, dus trekken veel inwoners naar een van de vele molenaars voor meel en bloem. Afgelopen weekend, toen duidelijk werd dat er verregaande maatregelen zouden worden genomen om besmetting van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, liep het al storm bij de meeste molens in de Hoeksche Waard.

Korenmolen Landzigt in Zuid-Beijerland kreeg veel 'hongerige bezoekers', laat molenaar Peter Reedijk weten. Ook Jesse in 't Veld, molenaar van Korenmolen De Lelie in Puttershoek, zag met name zaterdag meer bezoekers dan op een 'normale zaterdag'. Ook zij wilden graag verse producten inslaan om zelf in de keuken te kunnen bakken. ,,Maar gelukkig zijn er geen 'doorgeslagen hamsteraars' in Puttershoek'', zegt hij.

Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Hoeksche Waard, kent de verhalen van een massale run op meel en bloem niet. ,,Er hebben mij geen berichten bereikt over meer dan gewone meelverkopen in de molens'', zegt hij. Wel heeft hij besloten om vanwege het virus en de maatregelen van de overheid de molens voor publiek te sluiten.

Niet fysiek

Dat is voor molenaar Reedijk in Zuid-Beijerland echter geen belemmering om zijn producten toch 'aan de man' te brengen. Op de website van de korenmolen uit 1857 laat hij de inwoners van de Hoeksche Waard weten dat bestellingen alleen niet meer fysiek te maken zijn, maar kunnen worden doorgegeven via de mail, Whatsapp of een telefoontje.

Om de mensen te bedienen met de bakkersproducten, heeft hij een bezorgservice opgezet. Elke vrijdag en zaterdag wil hij met de bestellingen het eiland over. Wie buiten de Hoeksche Waard woont en het meel van de Zuid-Beijerlandse molen wil, kan ook een bestelling plaatsen. Reedijk stuurt het pakket dan met de post op. ,,Dat kan door heel het land.''

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard

Poll

Woningbouw op de Hitsertse Kade is een goed idee.

  • Ja (20%)
  • Nee (80%)
1663 stemmen