Volledig scherm
Strip over het volgens Marnix Rueb totaal mislukte Haagse cultuurjaar © Flcikr.com - Marco Raaphorst

10 dingen die je moet weten over Haagse Harry

Donderdagavond wordt op de Grote Markt in Den Haag een standbeeld van Haagse Harry gepresenteerd. Het is een eerbetoon aan de in 2014 overleden geestelijk vader van het stripfiguur, Marnix Rueb. Om je geheugen op te frissen hier 10 weetjes over de Haagse legende!

Volledig scherm
Marnix Rueb, de geestelijk vader van Haagse Harry, in 2013 © anp

1. Haagse Harry is ontstaan in de tijd dat striptekenaar Marnix Rueb in de Schilderswijk ging wonen. Hij vertelde in een interview eens over het ontstaan van Harry: ,,Ik werd in die tijd geconfronteerd met de echte authentieke Hagenees. Ik vind dat bijzonder aansprekende types, en ik vind de Haagse taal erg mooi. Ook stralen ze iets uit wat me wel aanspreekt. Het zijn vervaarlijke types, al zullen ze je geen kwaad doen."

2. En zo werd Haagse Harry geboren, een werkloze Hagenees met een enorme buik en een matje in zijn nek die in trainingspak door Den Haag banjert. In zijn 'vrije tijd' rookt Harry graag blowtjes of bezoekt hij gabberfeesten en wedstrijden van FC Den Haag. In de strips wordt tijdens Harry's avonturen alles en iedereen op de hak genomen, inclusief de Hagenezen zelf. Veel voorkomende personages zijn Koningin Beatrix, toenmalig wethouders van de stad (in de strip 'uitvretâhs' genoemd) en ras-Hagenees Henk Bres.

3. Wist je dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was dat Harry een op zich zelf staande strip zou worden? Hij verscheen oorspronkelijk in een krantje dat in het Haagse uitgaanscircuit werd geplubiceerd, dat Doen heette. De stukken van Haagse Harry werden daaruit gescheurd door de fans, de rest van het krantje nauwelijks gelezen. Vanwege de grote populariteit besloot Rueb om Haagse Harry een eigen album te geven.

4. Waar de serie zijn populariteit vooral aan te danken heeft, is de Haagse taal en humor. In de strips wordt in de tekstballonnetjes alleen maar fonetisch Haags geschreven. Rueb hierover: ,,Als je Harry ziet praten moet je hem ook horen praten. Het liefst zou ik er een cassettebandje bij doen, maar dat gaat niet. Daarom heb ik er voor gekozen om de tekst fonetisch op te schrijven, om de mensen het hardop te laten zeggen." In de strips praat iedereen fonetisch plat Haags, zelfs de wethouders en Koningin Beatrix.

5. Rueb baseerde zijn strips vaak op de Haagse of landelijke actualiteit. Een voorbeeld hiervan is de hieronder afgebeelde strip over de toenmalige burgemeester van Den Haag, Wim Deetman. Die was eens nietsvermoedend met een ADO-supporter op de foto gegaan die zijn piemel uit zijn broek had gehangen. Koren op de molen voor Rueb.

Volledig scherm
De strip over Harry en Deetman © De Posthoorn
Volledig scherm
Een door supporters gemaakt spandoek in het stadion van ADO Den Haag © Youtube - ADO Journaal

6. In totaal bracht Rueb vier albums uit van Haagse Harry, via zijn eigen uitgeverij Kap Nâh. Daar zit ook het in 2005 uitgekomen nulnummer Kompleitt baggâh bij, met tot dan toe niet eerder uitgebracht werk.

7. Wist je dat Marnix Rueb eigenlijk helemaal geen platte Hagenees was? Hij groeide op in de keurige wijk Benoordenhout, waar ook premier Mark Rutte momenteel woont. De kunstenaar sprak zelf ook keurig ABN, zonder een spoortje van een Haags accent. Wel gaf hij aan het accent schitterend te vinden en dat hij met zijn strips 'een deel van de Haagse cultuur in stand probeerde te houden.'

8. Op het overlijden van Rueb, die stierf aan longkanker, reageerden zowel Hagenaars als Hagenezen zeer bedroefd. Burgemeester Jozias van Aartsen zei dat Rueb ,,behoorde tot de Haagse cultuur, tot de levensstijl van onze Haagse samenleving. Niet alleen Haagse Harry blijft zonder vader achter, ook de stad is vandaag verweesd." Bij ADO Den Haag klapten de supporters een minuut voor Rueb en waren er meerdere spandoeken te zien. 

9. Op 1 april 2015 werd bekend dat de Gemeente Den Haag de Cultuurprijs voor dat jaar postuum uit wilde reiken Rueb. Nabestaanden vonden een standbeeld van Haagse Harry gepast en de gemeente stemde hier mee in. De locatie is opmerkelijk: het standbeeld komt precies boven de tramtunnel die onder de Grote Markt doorloopt. Deze tunnel is door Rueb in zijn strips vaak belachelijk gemaakt vanwege de veel hoger uitvallende kosten dan vooraf begroot. 

10. Het standbeeld wordt donderdagavond onthuld door de nabestaanden en wethouder Joris Mijsmuller. Harry staat met zijn rug naar de Grote Markt, precies in de richting van de Boterwaag, waar Rueb een graaggeziene gast was. Het standbeeld is van klei, is twee meter lang en weegt meer dan drie ton. Ook de tekst op het witte shirt van Harry, waar altijd een inside-joke in verwerkt was, wordt dan bekend gemaakt.