2020 was een rampjaar, maar dit mag mee naar 2021: de EU
Commentaar2020 willen we ze snel mogelijk achter ons laten. Maar er zijn ook positieve dingen die juist perspectief bieden. Hans Nijenhuis kiest er deze week elke dag één.
2020 was in veel opzichten een rampjaar. Maar er was ook veel positiefs, daarover schrijven we deze week op deze plaats. Niet om te relativeren wat fout ging, maar om hoop te putten uit wat goed ging. Vandaag: de EU.
De EU? Ja, die deed het helemaal zo slecht niet. Zeker niet als je in ogenschouw neemt wat er allemaal had kúnnen gebeuren. In tegenstelling tot wat sommigen voorspelden, heeft géén land zich in navolging van Groot-Brittannië gemeld voor een exit. Britse pogingen om met afzonderlijke landen te onderhandelen en zo de EU uit elkaar te spelen, liepen op niets uit. Er is consequent met één stem gesproken. Met als eindresultaat een akkoord dat de schade van Brexit beperkt.
De EU faalt, hoorde je ook tijdens de eerste weken van corona. Grenzen gingen voor het eerst in jaren dicht. Maar volksgezondheid hebben de lidstaten altijd als nationale bevoegdheid willen houden, dus wie faalt er dan eigenlijk? Zodra exporteurs en grensarbeiders last ondervonden, kwam de samenwerking alsnog snel op gang. Spaanse aardbeien, Franse wijnen en Nederlandse tomaten bleven ondanks de lockdowns in de hele EU verkrijgbaar. Landen concurreerden elkaar niet de markt uit voor een vaccin, maar kochten het samen in. Nederlandse patiënten mochten naar Duitse IC's. En er kwam een hulppakket. Zoals de Amerikanen na de oorlog Europa weer op de been hielpen met een Marshallplan, doen de Europeanen dat nu zelf. Met hetzelfde doel trouwens: verarmde landen zijn een risico voor de stabiliteit én voor de export, dus help ze maar beter overeind.
Het was in 2020 verleidelijk om soevereiniteit te verwarren met macht. Maar de wereld kent drie grote blokken: de VS, China en de EU. Vlakbij hebben we ook nog Rusland en Turkije, die er niet voor terugschrikken buurlanden te intimideren. Om een van die grote blokken te verlaten om het op je eentje te proberen is zoiets als je tot het communisme te bekeren in 1989: slechte timing, zoals een Amerikaanse commentator schreef. Dat de overige 27 EU-landen in dit crisisjaar juist nauwer gingen samenwerken is goed nieuws voor handelsland Nederland. Dat mag mee naar 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Commentaar
2020 was een rampjaar, maar dit mag mee naar 2021: respect voor de wetenschap
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video
Persoon gestoken en meerdere gewonden bij grote vechtpartij, ME grijpt in en feestlocatie ontruimd
Nabij zalencentrum Event Plaza aan de Lange Kleiweg in Rijswijk is zondagmiddag een grote vechtpartij uitgebroken tussen verschillende groepen. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en één persoon is neergestoken. Het evenement trok honderden bezoekers.Rijswijk -
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM'gokbaas' van het land22
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht.
-
Tina Turner krijgt privébegrafenis: ‘Kleine ceremonie met alleen vrienden en familie’
-
-
-
Commentaar
2020 was een rampjaar, maar dit mag mee naar 2021
2020 willen we zo snel mogelijk achter ons laten. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen die juist perspectief bieden voor 2021, schrijft Hans Nijenhuis deze week in het commentaar. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.