2020 was een rampjaar, maar dit mag mee naar 2021: respect voor de wetenschap
Commentaar2020 willen we ze snel mogelijk achter ons laten. Maar er zijn ook positieve dingen die juist perspectief bieden. Hans Nijenhuis kiest er deze week elke dag één.
2020 was in veel opzichten een rampjaar. Maar er waren ook ontwikkelingen die we graag meenemen naar 2021. Deze week lopen we er hier een aantal langs. Niet om te relativeren wat fout ging, maar om hoop te putten uit wat goed ging. Vandaag: respect voor de wetenschap.
Je zou het bijna vergeten, maar eind 2019 werden de wetenschappers van het RIVM nog belegerd door boeren op trekkers omdat berekeningen over stikstofuitstoot niet zouden kloppen. Het zogenoemde Mesdag-Zuivelfonds presenteerde afgelopen februari zelfs met veel aplomb eigen ‘nieuwe’ cijfers. Begin maart moest de boeren belangenorganisatie die weer intrekken. Twee weken later hield premier Rutte ons in zijn tv-toespraak voor dat we bij de bestrijding van corona moesten vertrouwen op experts. En sindsdien is het hard gegaan. Wetenschappers werden wekelijks gehoord in het parlement. Ze schoven zondags aan bij beraad op het Catshuis. En avond aan avond bij talkshows, waardoor daar ineens gasten zaten die er niet alleen iets van vónden, maar er ook iets van wísten.
Eenduidigheid bracht het niet altijd. ,,Een schrijver schrijft, een voetballer voetbalt, waarom kan een wetenschapper dan niet gewoon weten?”, vroeg een deelnemer aan het Gala van de Wetenschap eind november. Antwoord: Omdat een wetenschapper wíl weten en daarom blíjft onderzoeken. ,,Wij wisselen voortdurend van mening als er meer informatie is”, zei Diederik Gommers in zijn eindejaarsinterview in deze krant. Nederland omarmde hem. De hoogleraar en IC-arts heeft inmiddels bijna 400.000 volgers op Instagram. Blijven twijfelen tot je resultaat hebt is geen zwakte maar een kracht. Binnen een jaar leverden onderzoekers een vaccin.
Landen die bij de bestrijding van het virus vertrouwen op wetenschappers hebben het beter gedaan dan landen die dat niet deden, becijferde het Britse blad The Economist vorige week. In de VS van president Trump loop je zelfs meer risico aan corona te overlijden dan waar dan ook in de westerse wereld. Populistische leiders claimen vaak het volk te verdedigen tegen een elite. Maar in 2020 was het toch echt de elite van virologen, epidemiologen en artsen naar wie het volk keek voor bescherming. Respect voor de wetenschap, dat mag zo mee naar 2021.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
Proef met betere rechtsbijstand in jeugdzorg werkt averechts: vertrouwde advocaat uit beeld
Advocaten slaan alarm, nu een proefproject om ouders in jeugdzorg van betere rechtsbijstand te voorzien soms ook zorgt dat vertrouwde advocaten uit beeld verdwijnen. Dossiers worden ondertussen zonder toestemming doorgeschoven. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Gestolen schilderij uit museum Italië duikt na 64 jaar op bij veiling in Middelburg
Bij Veilinghuis Korendijk in Middelburg is recent een eeuwenoud schilderij gevonden dat in 1959 werd gestolen uit een museum in het Italiaanse Cremona. Het was ingebracht door een opkoper van inboedels.Middelburg -
Commentaar
2020 was een rampjaar, maar dit mag mee naar 2021
2020 willen we zo snel mogelijk achter ons laten. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen die juist perspectief bieden voor 2021, schrijft Hans Nijenhuis deze week in het commentaar.
-
18
Aanklager geeft stukken vrij: Donald Trump verdacht van 37 misdrijven
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMTips2
Oververhit dier heeft snelle hartslag en reageert niet alert: zo houd je het hoofd van je huisdier koel
Het wordt dit weekend snikheet. Met plaatselijk temperaturen tot boven de 30 graden is het niet alleen voor de mens puffen en steunen, ook je huisdier heeft het behoorlijk zwaar. Wat kun je doen om je trouwe viervoeter koel te houden? Experts geven tips voor Max, Felix en Snuffie.