Aangeboden door VodafoneZiggo
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm

7 tips voor het samen maken van goede digitale afspraken met je kind!

VodafoneZiggoHoe maak je als gezin goede afspraken over het gebruik van digitale media waar iedereen zich prettig bij voelt en ook echt aan houdt? Vodafone en Ziggo in samenwerking met Mediawijsheid.nl en Veiliginternetten.nl (ECP) lanceren het gratis magazine WIJS. Vol tips en verhalen over hoe je als ouder omgaat met de digitale leefwereld van je kind. Lees deze gesprekstips en maak jullie eigen Digideal. 0 ja, de deal geldt ook voor ouders!

- Tekst: Gemma Steeman - Illustraties: Ontwerphaven

1. Wanneer even geen scherm?

Over de juiste hoeveelheid schermtijd zijn de meningen sterk verdeeld. Maak daarom liever afspraken over de momenten waarop jullie even géén media gebruiken. Mag je op je telefoon tijdens het avondeten? En als er bezoek is? Spreek eens af een week lang ‘s avonds geen telefoon te gebruiken. Hoe ervaart iedereen dat?

2. Hoe bewaak je je privacy-instellingen?

Tot een jaar of 10 accepteert een kind dat jij bepaalt wat mag en wat niet, maar pubers hebben meer behoefte aan privacy, ook online. Mag je als ouder in de telefoon van je kind kijken? Wat spreken jullie af over het posten en taggen van elkaar in foto’s of video’s? Doorloop samen de privacy­-instellingen van je accounts en maak daarbij afspraken over het delen van je echte naam en e-mailadres.

3. Hoe gedraag je je online?

Wanneer gaat online gedrag te ver? Bedenk concrete situaties. Bijvoorbeeld een vechtpartijtje op het schoolplein dat wordt gefilmd door omstanders. Wat als je zo’n vechtfilmpje niet zelf hebt gemaakt, maar wel doorstuurt? Waar ligt de grens? Duidelijke afspraken geven je kind houvast.

4. Wat vind je van online geld uitgeven?

Hoe herken je een beveiligde verbinding als je webwinkelt? Mag er geld worden uitgegeven aan in-app aankopen? De meeste ouders spreken met hun kinderen af dat die het eerst vragen voordat ze iets mogen kopen. Maar wat doe je als je per ongeluk op ‘kopen’ hebt geklikt?

5. Wat weet je over veiligheid?

Hoe bescherm je je wachtwoorden? Wat doen jullie om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een hacker of identiteitsfraude? Weet iedereen hoe je een phishingmail kunt herkennen?

6. Hoe zorg je voor een positief zelfbeeld?

Sociale media hebben impact op het zelfbeeld van kinderen. Dat kan positief uitpakken (je kunt er jezelf uiten), maar ook negatief. Wat leren jullie elkaar over ‘het perfecte plaatje’? Hoeveel waarde hecht je kind aan tags op de juiste plek of het aantal volgers? Praat erover, stel vooral ook vragen (‘Wat is een oogtag?’) en je komt meer te weten over de online belevingswereld van je kind.

7. Waar kijk je naar?

Er staan iedere dag nieuwe apps of filmpjes online. Het is belangrijk om te kiezen voor goede inhoud. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie de leeftijdsaanduidingen van De Kijkwijzer voor films en tv-series en PEGI voor games serieus nemen.

Wil jij je meer verdiepen in de digitale leefwereld van je kind? Vanaf vandaag is het magazine WIJS beschikbaar in alle Vodafone en Ziggo winkels en in 500 grote bibliotheken. Het magazine en de poster zijn beide ook als PDF beschikbaar via www.vodafoneziggo.nl/wijs.

WIJS is ontwikkeld door Vodafone en Ziggo met medewerking van Mediawijsheid.nl (Netwerk Mediawijsheid) en Veiliginternetten.nl (ECP).

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’