Volledig scherm
Anis Amri © AFP

Aanslag door Anis Amri werd 'weinig waarschijnlijk' geacht

Het dossier van terreurverdachte Anis Amri is in 2016 meerdere keren behandeld door het Duitse antiterreurcentrum. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung vandaag.

De laatste keer dat het dossier van Amri werd behandeld was op 14 december 2016. Vijf dagen later reed de vrachtwagen in op de kerstmarkt in Berlijn. Het antiterreurcentrum had Amri beoordeeld met een 5, op een schaal van 1 tot 8 (lopend van gevaarlijk tot minder gevaarlijk). Een 5 betekent volgens de Süddeutsche Zeitung dat ‘een daad van geweld weinig waarschijnlijk is’

Het was al bekend dat de Tunesiër beschikte over acht verschillende identiteiten, dat hij vrij kon rondlopen op Duits grondgebied en dat hij vrije toegang had tot een islamitische school in Dortmund die ervan wordt verdacht Syriëgangers op te leiden.

Pijpbom

De onderzoekers wisten ook dat Amri zeker één keer online heeft gezocht naar hoe hij een pijpbom moest maken. En ook dat hij online zijn diensten als zelfmoordterrorist aanbood, waarschijnlijk aan iemand van IS.

Kort na de aanslag gaven de Duitse autoriteiten al toe dat de Tunesiër bekendstond bij de politie. In november verloren de diensten Amri uit het oog. Bij de aanslag in Berlijn vielen 12 doden.

Amri is hoogstwaarschijnlijk na de aanslag via Nederland naar Milaan gereisd. Op camerabeelden is hij twee dagen later rond 11.30 uur vastgelegd bij het station van Nijmegen, zo laat het Landelijk Parket weten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
40'
1-1
Willem IIWIL
away logo