Volledig scherm
Ook België scoort met 67 doden per miljoen inwoners relatief hoog. © BELGA

Aantal verkeersdoden in EU stijgt voor het eerst in tijden

Het aantal mensen dat is omgekomen door verkeersongelukken in de Europese Unie is voor het eerst sinds 2001 gestegen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van een rapport van de EU-commissie voor verkeersveiligheid, dat woensdag openbaar wordt gemaakt.

Vorig jaar kwamen 26.000 mensen om het leven door ongelukken op de wegen, 300 meer dan in 2014. Nederland komt gunstig uit in het rapport: het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners was vorig jaar 28, waarmee ons land op plaats drie staat in de lijst met verkeersveiligste landen van de EU. Alleen in Zweden en Malta vielen minder slachtoffers in het verkeer.

Gevaarlijkst
In Roemenië, Bulgarije en Letland is het gevaarlijkst op de weg. Daar stierven vorig jaar respectievelijk 95, 95 en 94 mensen per miljoen inwoners door ongelukken. Ook Litouwen en Kroatië hebben een relatief hoog percentage verkeersdoden.

Gemiddeld verongelukten 51,1 mensen per miljoen EU-inwoners. De meeste slachtoffers vielen in landelijk gebied (55 procent), 38 procent kwam in stedelijk gebied om het leven en slechts 7 procent verongelukte op een snelweg. Veruit de meeste verkeersslachtoffers zijn mannen: 76 procent.

Overzicht van het aantal verkeersdoden per miljoen inwoners:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”
  2. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.