Volledig scherm
© BELGA

Acht gevangenissen en drie jeugdinrichtingen gaan dicht

Binnen nu en 6 jaar gaan minimaal acht gevangenissen en drie justitiële jeugdinrichtingen sluiten. Dat staat in het voorstel van de Dienst Justitiële Inrichtingen aan de regering.

Quote

Dit komt keihard aan. Iedereen is zich kapot geschrok­ken

Peter Sjabbens, bewaker
Volledig scherm
© ANP XTRA

Zoetermeer, Hoogvliet en Zeist zijn als eerste aan de beurt in 2017, samen met de justitiële jeugdinrichting Rentray in Lelystad. In 2018 de gevangenis in Heerhugowaard en de jeugdinstellingen Veenhuizen en het Keerpunt in Cadier en Keer. Daarna Almere (2019), Almelo (2020) en Ter Apel (2021).

In 2021 is ook de reguliere gevangenis in Veenhuizen aan de beurt, maar wel slechts voor de helft. Ook Alphen aan den Rijn wordt genoemd, maar zonder jaartal. Bij de jeugdgevangenissen gaat het om het stopzetten van de subsidie omdat het particuliere instellingen betreft.

Lijst
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn deze plannen nog niet definitief. Maar dat is 'onzin', zegt vakbondsbestuurder Frans Carbo van Vakbond FNV Overheid. ,,Ik heb de lijst zelf gezien. Bovendien: waarom zou je al het personeel bij elkaar roepen als je niets concreets te vertellen hebt? Dan zou je alleen maar onrust veroorzaken."

Gevangenisdirecteuren hebben gisteren hun personeel ingelicht over de sluitingsplannen. Rond het middaguur bracht vestigingsdirecteur Greg Pidakos van gevangenis De Karelskamp uit Almelo de onheilsboodschap in een overvolle kantine. Senior-bewaker en ondernemingsraadvoorzitter Peter Sjabbens: "Dat kwam keihard aan. Na alle onrust van 3 jaar geleden, was dit het laatste wat we hadden verwacht. Iedereen is zich kapot geschrokken.'' De sfeer was gelaten, omschrijft Sjabbens. "Collega's reageerden wat apathisch. Dat is niet zo gek. Ze waren met stomheid geslagen. Ze maken zich ernstig zorgen over hun toekomst.''

Volgens FNV Overheid verdwijnen er ongeveer 1900 arbeidsplaatsen als de voorgenomen sluitingen definitief worden. Onaanvaardbaar, vindt Carbo. ,,Vorig jaar beloofde staatssecretaris Fred Teeven nog dat er geen nieuwe sluitingen zouden volgen. Die belofte breekt minister Van der Steur met deze aankondigingen."

Donderdag overlegt FNV met de gevangenisdirecteuren. ,,Ik maak me met name zorgen over de gevolgen in de economisch zwakke gebieden,'' aldus Carbo.

Volledig scherm
© BELGA
Quote

Ik wil eerst het naadje van de kous weten. Maar u mag aannemen dat we destijds niet zo hard hebben gelopen om De Karelskamp over 3 jaar op te geven

Burgemeester Jon Hermans

Verzet
Burgemeester Jon Hermans (VVD) kondigt al aan alles op alles te zetten om te voorkomen dat De Karelskamp in Almelo alsnog dichtgaat. ,,Ik wil eerst het naadje van de kous weten. Maar u mag aannemen dat we destijds niet zo hard hebben gelopen om De Karelskamp over 3 jaar op te geven." Zij krijgt vermoedelijk steun van de Tweede Kamer-fractie van het CDA. Deze verzet zich tegen de voorgenomen sluiting van gevangenissen. De terugloop van het aantal gedetineerden ligt volgens het CDA vooral aan onderbezetting bij de politie.

Uit berekeningen van het ministerie blijkt dat de komende 5 jaar minder cellen nodig zijn door de daling van criminaliteit en doordat rechters minder lange straffen opleggen. Nu al staat een derde van de cellen leeg. Naar verwachting zullen in 2021 zo'n drieduizend plaatsen in het gevangeniswezen en bij vreemdelingenbewaring onbezet zijn, naast nog eens bijna driehonderd plekken in jeugdinrichtingen. In 2012 dreigde al eens sluiting, maar dat ging toen niet door omdat de bajes zo belangrijk is voor de werkgelegenheid in de regio.

Volledig scherm
© ANP XTRA
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement