Volledig scherm
Baybasin. © Videostill Één Vandaag

Afperser Baybasin moet staat 1,5 miljoen terugbetalen

De tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin moet de staat ruim 1,5 miljoen euro terugbetalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag bepaald in een slepende ontnemingszaak tegen de uit Turkije afkomstige Koerd, die het geld aan afpersing heeft overgehouden.

De man werd in 2002 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, onder andere vanwege uitlokking tot moord. Hij leidde volgens het hof niet alleen een criminele organisatie die handelde in heroïne, maar beschikte tevens over een afdeling waarin geweld niet werd geschuwd om schulden te innen.

Het Openbaar Ministerie eiste ruim 2 miljoen euro terug van de man, maar het hof komt tot een lager bedrag, mede door de overschrijding van de termijn van het beroep.

Baybasin heeft een herzieningsverzoek lopen tegen zijn levenslange veroordeling voor het medeplegen van moord, pogingen tot uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel. De Hoge Raad doet daarover dinsdag een uitspraak.

  1. LIVE | Wilders dient motie van wantrouwen in tegen premier Rutte
    Algemene Beschouwingen

    LIVE | Wilders dient motie van wantrouwen in tegen premier Rutte

    Het kabinet overweegt ‘extra incidenteel geld’ vrij te maken om het lerarentekort aan te pakken, maar dan moet er wel eerst een cao worden afgesloten. Dat zei premier Mark Rutte tijdens dag twee van de Algemene Politieke Beschouwingen, tegenover een oppositie die zich gisteren constructief opstelde, maar wel op tal van onderwerpen kabinetsingrijpen eist. Hoe ver zal Rutte zijn hand uitreiken? Mis niks van het debat met de stream en ons liveblog.

Live Voetbal

home logo RangersRAN
43'
1-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Partizan BelgradoPBE
43'
1-1
AZAZ
away logo
home logo PSVPSV
EINDE
3-2
Sporting CPSPO
away logo