Aftreden in coronatijd? Dat de democratie blijft werken is óók landsbelang
CommentaarWaar leiders in sommige andere landen de coronacrisis gebruiken om de democratie buiten werking te stellen, draait-ie bij ons volop, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
Delen per e-mail
Midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog valt het kabinet over een affaire die zich grotendeels voor zijn aantreden afspeelde. Hoe bizar is dat? Nou, het komt uiterst ongelegen, maar aanblijven was ook heel raar geweest. Er ligt immers een onderzoeksrapport waarin wordt vastgesteld dat burgers door de overheid ongekend onrecht is aangedaan. Daar is het kabinet politiek verantwoordelijk voor. Een aantal bewindslieden onder wie de premier was ook al in functie toen het fout ging. Als zulk falen geen politieke gevolgen heeft, wat dan wel? Dus aftreden kon niet maar moest wel. Een goede beslissing bestond hier niet.
Het was wel zuiverder geweest als het kabinet zich eerst in de Tweede Kamer had verantwoord, zijn 25 pagina’s tellende reactie had verdedigd en had aangegeven hoe dit soort ongelukken in de toekomst kunnen worden voorkomen. Wet- en regelgeving zijn geen doel op zich, we moeten garanderen dat ook de uitvoering rechtvaardig uitpakt. De Kamer had op zijn beurt in zo’n debat ook naar de eigen rol kunnen kijken - die is in het rapport opmerkelijk genoeg buiten beschouwing gebleven. En uiteindelijk was het dan aan de Kamer of het kabinet door kon of niet. Zo hoort het formeel in een parlementaire democratie. Maar met de verkiezingen in aantocht hadden de regeringspartijen duidelijk geen zin zich te laten roosteren om dan alsnog te moeten opstappen. Ook de beslissing van PvdA-leider Asscher speelde mee. Electorale overwegingen tellen helaas in een tijd dat ons land wordt geteisterd door een pandemie.
Natuurlijk is het verleidelijk om te denken dat Haags gedoe even terzijde had moeten worden geschoven. Het land verkeert immers in crisis, we hebben sterke leiding nodig. Maar politieke verantwoordelijkheid nemen is geen Haags gedoe. Het behoort tot de kern van onze democratie. Waar in andere landen autoritaire leiders de coronacrisis gebruiken om de democratie buiten werking te stellen, werkt die bij ons volop. Dat is óók in het landsbelang. Nu is het zaak voor de Kamer en het demissionair kabinet gezamenlijk om dat land te beschermen tegen corona. Die strijd is niet ideologisch, niet electoraal. Natuurlijk ben je partijlid, maar je bent allereerst Nederlander. Er is een klus te klaren. Dat geldt trouwens voor ons allen. Dat is ook verantwoordelijkheid nemen.
Bekijk hieronder al onze video’s over de val van kabinet Rutte III:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoort
-
Drama voor Liverpool-doelman Becker: vader (57) verdrinkt na duik in meer
De Braziliaanse voetbalwereld is in rouw na de dood van José Agostinho Becker, oud-doelman en vader van Liverpool-keeper Alisson en Fluminense-sluitpost Muriel. Hij verdronk na een duik in een meertje in de buurt van zijn huis in het zuiden van Brazilië. José Becker is 57 jaar geworden.
-
PREMIUMdocumentaire
Graven in geschiedenis Yab Yum nog altijd linke soep: ‘Heb me niet altijd veilig gevoeld’
-
Vooruitblik
Verstappen na eerste kilometers in nieuwe auto: ‘Hopen dat er bij testdagen niks kapot gaat’
-
Deze auto stond tien jaar in een veld en dertig jaar in een schuur, maar is toch tonnen waard