Volledig scherm
Een aantal agenten heeft problemen met de nieuwe mobieltjes. © Herbert Wiggerman

Agent klaagt over sloom en haperend bon-mobieltje

Agenten klagen steen en been over hun nieuwe diensttelefoon. Het toestel is traag, sommige apps werken niet en de batterij gaat snel leeg. De irritatie op straat loopt op: bij politiemensen én burgers.

Volledig scherm
© anp

Sinds vorig jaar krijgen alle dienders op straat een nieuwe smartphone, de Samsung Galaxy S5. Via een speciale app kunnen ze persoonsgegevens checken en digitale bekeuringen uitschrijven. Een ongekende stap voor de politie: tot voor kort moesten de meeste agenten zich nog redden met het ouderwetse bonnenboekje. Maar de vernieuwing wordt overschaduwd door technische malheur, zo vertellen meerdere agenten.

Zo is het toestel zeer traag. De speciaal ontwikkelde politie-apps kampen met storingen, waardoor ze zo nu en dan uitvallen. Ook houdt de batterij van het Samsung-toestel het niet lang vol. ,,Wij krijgen een telefoon die eigenlijk al verouderd is," zegt een agent uit Rotterdam. ,,En dan zet de politie er ook nog eens een zwaarbeveiligd eigen systeem op. Dat trekt dit toestel slecht. Toen ik de telefoon net had, was de batterij al na een halve dienst leeg. Door allerlei trucjes uit te halen om energie te besparen, kan ik er nu net een dagdienst mee uitzitten.''

Frustratie
De frustratie treft burgers op straat, die soms lang moeten wachten tot ze geholpen of beboet worden. ,,Laatst wilde ik een automobilist bekeuren die zijn voertuig midden op de weg had geparkeerd," vertelt een agent. ,,Met de politie-app kan ik een bewijsfoto toevoegen. Maar dat lukte niet. Het systeem liep twee keer vast. Toen heb ik maar een ouderwetse bon geschreven, die ik later handmatig moest invoeren op de computer. Ik was zo 20 minuten verder. Daar baalt die automobilist dan ook van."

Volgens Ronald Pronk van politievakbond ANPV gebeurt het de laatste tijd vaker dat agenten overstappen naar de minder goed beveiligde privé-omgeving op hun telefoon. ,,Dienders sturen wel eens een foto van een verdachte rond via hun persoonlijke Whatsapp, omdat het via de politie-app niet lukt. Dat is nodig om collega's snel te waarschuwen. Maar het mag eigenlijk niet."

Privé-apps
Privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit Nijmegen noemt dat 'reden tot zorg'. ,,Het is essentieel dat agenten hun privé-apps niet gebruiken om werkgerelateerde foto's te versturen. Deze foto's komen tussen privéfoto's te staan en belanden in de cloud en op externe servers. De politie heeft er dan geen grip meer op."

ANPV-woordvoerder Pronk baalt van de technische problemen, al is hij wel blij met het feit dat agenten dankzij de nieuwe telefoon veel meer informatie kunnen opvragen dan voorheen. ,,Maar het is ontzettend vervelend als burgers denken dat een agent op straat staat te spelen met zijn mobieltje, terwijl dat absoluut niet het geval is."

De korpsleiding van de Nationale Politie is bekend met de klachten van agenten. ,,Dit systeem is in ontwikkeling en dit soort klachten hoort daarbij," laat een politiewoordvoerder weten. ,,Maar we boeken veel vooruitgang. Of de batterij van de smartphone snel leeg is? Ja, als je veel apps open laat staan wel. Maar het is ook een kwestie van slim omgaan met je toestel. In het begin waren er zeker klachten over, maar die zijn grotendeels verholpen door aanpassingen in de software en slimmer gebruik door collega's."

98,7 procent
De afgelopen maand registreerde de politie ruim 7300 foutmeldingen op ongeveer 565.000 bevragingen via de speciale politie-app MEOS (Mobiel Effectiever Op Straat). ,,Dat betekent dat in 98,7 procent van de gevallen er gewoon een antwoord kwam," aldus de woordvoerder. ,,De afgelopen 4 maanden ligt de gemiddelde reactietijd tussen de 3 en 4 seconden.''

Inmiddels beschikken zo'n 22.000 agenten over de nieuwe diensttelefoon. De politie verwacht dat komende zomer alle 33.000 agenten op straat met het mobieltje rondlopen.

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
12:15
FC UtrechtUTR
away logo
home logo PSVPSV
16:45
AjaxAJA
away logo
home logo FC EmmenEMM
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo ADO Den HaagADO
16:45
AZAZ
away logo