Agenten mogen omstreden nekklem blijven gebruiken

Agenten mogen de nekklem blijven uitvoeren bij arrestaties. Dat heeft minister Van der Steur besloten na onderzoek. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie deed onderzoek naar de techniek, nadat de nekklem de 42-jarige Antilliaan Mitch Henriquez fataal was geworden.

Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van de NOS over deze conclusie van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. De rapportage gaat later dinsdagochtend naar de Tweede Kamer. Justitieminister Ard van der Steur sluit zich aan bij de handhaving van de nekklem op zich.

De inspectie vindt dat de nekklem als middel niet verboden hoeft te worden, maar stelt wel vraagtekens bij de zwaarste vorm van de nekklem. Bij deze vorm wordt de luchtpijp van de arrestant bekneld. 

Training
De onderzoekers willen dat agenten het gebruik van deze methode goed afwegen. Ook zegt de inspectie dat de politie meer training moet geven, als wordt besloten om het te blijven gebruiken.

De 42-jarige Henriquez raakte afgelopen jaar zwaargewond toen hij hardhandig werd behandeld tijdens zijn arrestatie in Den Haag. Hij zou volgens de politie gezegd hebben dat hij een wapen bij zich had. Vervolgens verzette hij zich tegen zijn arrestatie. De Antilliaan overleed later aan zijn verwondingen.