Volledig scherm
Said mag volgens Welting gewoon filmen in de openbare ruimte © Hoofdagentsaid via Instagram

Agentenpester Said is een nachtmerrie voor de politie

'HoofdagentSaid' vindt het heerlijk om agentje te pesten. Hij scoort op zijn Instragam met foto's in uniform en filmpjes met irritant gedrag. Wie houdt hem tegen? De politie voorlopig niet.

Quote

Iedereen kan zien wat je goed of fout doet. Dat is nu eenmaal zo in deze tijd

Pieter Beljon
Volledig scherm
© Hoofdagentsaid via Instagram

,,Niet huilen hè omdat je te weinig aandacht van me krijgt,'' zegt Said tegen een agente die geïrriteerd in een politieauto stapt. Als ze zit, houdt hij zijn filmende mobieltje voor de voorruit: ,,Hé lelijkerd!''

De 22-jarige inwoner van Lelystad heeft van agenten pesten zijn levensdoel gemaakt. Said laat op sociale media zien dat hij agenten op de huid zit met zijn smartphone. Hij jent ze en poseert voor zijn populaire Instagram-account 'HoofdagentSaid' in politie-uniform. Waarom Said dit doet? "Ze moeten me niet", vertelt hij. ,,Ze vallen mij ook lastig. Altijd fouilleren..."

Herkend
Vooral de wijkagent zou het op hem hebben voorzien. 'Die achtervolgt me.' Said, die geen baan heeft en ook geen opleiding volgt, vermeldt zijn achternaam niet. Hij wil voorkomen dat zijn familie wordt aangesproken. ,,Ik word al herkend op straat", lacht hij.

Is het stelselmatig pesten van agenten net zo strafbaar als het opsteken van je middelvinger tegen politiemensen? Die vraag is actueel door Said. De politie pakte hem meerdere keren op, onder meer vanwege de verdenking van het stelen van uniformen. Maar steeds moesten ze hem laten gaan.  Het jennen op straat maakt agenten woedend, maar ingrijpen doen ze niet.

Onder de loep
Said mag filmen zolang hij geen regels overtreedt. ,,Filmen op de openbare weg mag gewoon,'' legt Klaas Wilting, oud-politieman en nu mediatrainer. ,,Een agent kan optreden als iemand regels overtreedt." Het OM neemt de zaak onder de loep. De officier van justitie heeft nog niet besloten of hij Said gaat vervolgen. Ook de landelijke politie volgt de zaak. ,,Maar dit is landelijk geen issue'', zegt een woordvoerster.

Volgens Pieter Beljon van de Politieacademie in Apeldoorn is er veel wat agenten zich moeten laten welgevallen. ,,We worden vaak gefilmd. Maar het werk wordt er niet anders van. Je moet toch altijd professioneel optreden. Iedereen kan zien wat je goed of fout doet. Dat is nu eenmaal zo in deze tijd."

Middelvinger
Of het in het geval van Said om een 'middelvinger' gaat, kan Beljon niet zeggen. De jongeman heeft zijn vrijheden, net als elke burger. Beljon: ,,De vrijheid om om je heen te slaan houdt op als je iemand raakt." Oud-politieman Wilting vindt dat de agenten politiepester Said een 'schop onder de kont' moeten geven. Officieel mag dat niet, 'maar deze heeft hij dan van mij'.

Nog beter: de Lelystedeling straal negeren, vindt Wilting. Terugpesten kan ook, zegt Wilting. ,,Bijvoorbeeld door hem steeds te controleren. Maar dan verlaag je je tot zijn niveau."

  1. Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantaine
    liveblog corona

    Hoofd van ziekenhuis Wuhan overleden aan virus, ontsnapte Russin weer in quarantai­ne

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.