Volledig scherm
Leonie Vestering (inzetje) wil dolfijnenshows de wereld uit hebben.

'Al dit jaar een verbod op shows met dolfijnen'

De politiek discussieert de komende week weer over het Dolfinarium, maar voor Leonie Vestering (32) is het duidelijk: het is over en uit. Ze streed succesvol tegen circusshows met wilde dieren en wil nu de dolfijnenshows de wereld uit.

Volledig scherm
Leonie Vestering © Pim Ras

Paspoort
Leonie Vestering (32) studeerde Middle Management en werkte bij de stichting Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland. Ze werd bekend als directeur van de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit.

Vestering is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Provinciale Staten Flevoland.

Ze is getrouwd, woont in Almere en heeft een dochter (4 maanden) en een zoon (2 jaar).

Leonie Vestering weet het allemaal wel. Dat het Dolfinarium in de top dertig 'dagattracties' staat. Dat staatssecretaris Martijn van Dam 'het grootste zeezoogdierenpark van Europa' nog altijd verdedigt. En dat lokale politici een hartverzakking krijgen als ze maar aan de sluiting van de belangrijkste trekpleister in Harderwijk dénken.

En toch staat het voor Vestering vast. Het huidige attractiepark, dat vorig jaar nog vrolijk zijn 50-jarig bestaan vierde, is 'binnen 5 jaar' verleden tijd. En de dolfijnenshows? Die halen het einde van het jaar niet eens. ,,Nog in 2016 zal de politiek er een einde aan maken. Of het kabinet neemt zelf het initiatief. Of de Kamer dwingt de regering ertoe.''

Dierenleed
Een verbod op die shows kan volgens haar niet anders, nu ook wilde dieren in het circus niet meer mogen. ,,We hebben met z'n allen duidelijk afgesproken dat we geen dierenleed meer voor het vermaak van mensen willen.

En deze showdolfijnen lijden: ze verwonden zichzelf, ze vallen elkaar aan en vertonen gek gedrag; het 'klappen' met de bek bijvoorbeeld. En dat het alleen maar voor entertainment is, is ook helder. De dieren doen kunstjes, ze krijgen een beloning en er is een soort piste met licht en geluid.''

Rambam
Een stop op shows zal, zegt ze, 'onherroepelijk' leiden tot een discussie over het voortbestaan van het hele Dolfinarium. Een discussie die vorige maand al oplaaide toen tv-programma Rambam er met een verborgen camera onder andere liet zien dat dolfijnen er door verzorgers 'bevredigd' werden tegen seksuele frustratie. Vestering deed vergeefs aangifte van seksueel misbruik, en heeft nu een aangifte lopen voor schending van het dierenwelzijn.

Lees het complete verhaal met een interview met Leonie Vestering vandaag in de papieren editie van AD, de digikrant of via Blendle.

Dolfinarium: We houden ons aan alle regels
Dolfinarium-woordvoerder Taco Rietveld bestrijdt de kritiek van Leonie Vestering: ,,We houden ons aan alle landelijke en Europese regels en hebben dierenwelzijn juist heel hoog in het vaandel.'' Het is volgens hem 'niet juist' het dolfijnenoptreden met een circus te vergelijken. ,,We hebben het liever over 'presentaties' waarbij we uitgaan van natuurlijk gedrag. We laten de dolfijnen nooit iets tegen hun zin doen. En dat die dolfijnensprongen mensen ook entertainen; daar is toch niks mis mee?'' De conclusie dat het park ten dode is opgeschreven, is volgens hem volledig uit de lucht gegrepen. ,,Het klopt dat we rond orka Morgan een bezoekerspiek hadden, maar we halen jaarlijks nog steeds ons streefcijfer van 600.000 mensen.'' Dat Aspro Parks, het nieuwe Spaanse moederbedrijf, er alle geloof in heeft, blijkt uit nieuwe investeringen. ,,Gelooft u me: we hebben nog heel veel plannen voor de toekomst.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement