Volledig scherm
Bart van U. in de rechtbank. © Petra Urban

Alleen tbs en geen celstraf voor Bart van U.

UpdateDe rechtbank in Rotterdam heeft Bart van U. woensdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op Els Borst en zijn zus Loïs. De rechter acht Van U. volledig ontoerekeningsvatbaar, waardoor hij geen celstraf opgelegd kan krijgen. Van U. was vandaag in Rotterdam zelf aanwezig bij de uitspraak. Hij moet ook zijn familie schadevergoeding betalen.

Quote

Hij snapt zijn straf niet helemaal. Ik moest hem uitleggen dat hij niet naar de gevangenis hoeft. Ook moest ik hem uitleggen dat hij moet worden opgenomen. Hij accepteert nog niet helemaal dat hij geestes­ziek is, maar hij staat open voor de behande­ling.

Noëlle Pieterse, advocaat Bart van U.

Tegen Van U. was twee weken geleden acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. 

Hoewel Bart duidelijk geestesziek is, vond het Openbaar Ministerie dat hij toch ook een 'politiek motief' had om Els Borst te doden. Bart van U. werd volgens hen niet honderd procent gedreven door waanideeën, hij had ook heldere momenten. Om die reden achten deskundigen van het Pieter Baan Centrum hem 'slechts' sterk verminderd toerekeningsvatbaar in plaats van vollédig ontoerekeningsvatbaar. 

De rechtbank in Rotterdam oordeelt nu dat Van U. wél volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij is daarmee niet strafbaar.  Volgens de rechters heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. Daarom is sprake van doodslag. ,,Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven'', concluderen de rechters. ,,In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld.''

De rechters vinden Van U. ,,psychisch ernstig ziek en daardoor extreem gevaarlijk''. De rechtbank schat in dat hij jarenlang behandeld moet worden.

De familie van Bart van U. is teleurgesteld over de uitspraak. Ze hadden gehoopt dat hij een celstraf zou krijgen. De familie hoopt nu dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat. Volgens hen had Bart wel heldere momenten en is hij niet geheel ontoerekeningsvatbaar. 

Messteken
Bart van U. doodde in februari 2014 Els Borst bij haar thuis in Bilthoven met tientallen messteken.

De gelovige Van U. acht de oud-minister verantwoordelijk voor het invoeren van de euthanasiewet. Van U. (40) gelooft dat hij op zijn zevende jaar de goddelijke opdracht kreeg om ooit de 'verantwoordelijke voor de euthanasiewet' te doden. Van U. was onder meer bang dat Borst blinden wilde euthanaseren en stak daarom 'als signaal' ook haar ogen uit.

Zus
Bijna elf maanden later stak Van U. ook zijn eigen zus Lois dood. Hij deelde met haar een huis en had vaak ruzie met haar. Van U. was bang dat zij hem wilde laten euthanaseren.

De familie van Els Borst heeft vrede met dit vonnis, reageert hun advocaat Maarten de Klerk. ,,Het zou mooi zijn als de zaak hiermee afgesloten kan worden. De familie wenst de familie van Loïs heel veel sterkte toe.''

Poll

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

  • Ik stond achter het boerenprotest, maar nu niet meer (21%)
  • Ik stond achter het boerenprotest, en nu nog steeds (62%)
  • Ik stond niet achter het boerenprotest, en nu al hélemaal niet meer (18%)
2282 stemmen